Een trechterborst (pectus excavatum) is een groeistoornis van de borstkas. Eén op de duizend kinderen wordt met deze erfelijke afwijking geboren.

Synoniemen

Pectus excavatum,
PE
Wat is een trechterborst?

Wat is een trechterborst?

De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht speelt erfelijkheid een rol. Een trechterborst kan bij de geboorte al te zien zijn, maar wordt doorgaans duidelijker in de tienerjaren. Belangrijk om weten: een trechterborst verdwijnt niet vanzelf. Ook niet met bepaalde oefeningen!

Gevolgen

Een ingedeukt borstbeen drukt op het hart en de longen. Dat kan leiden tot:

  • een vage pijn in de borstwand
  • verminderde mogelijkheden bij het sporten
  • een paradoxale ademhaling

De misvorming kan ook het zelfvertrouwen aantasten. Sommige patiënten schamen zich voor hun bovenlichaam en hebben een slecht zelfbeeld.

Onderzoeken

Onderzoeken

Alvorens de vergroeiing te behandelen staan enkele onderzoeken op het programma: een CT-scan van de thorax, longfunctie- en inspanningstests, elektrocardiogram (ECG), echografie van het hart en eventueel huidtests om allergie aan de metalen staaf (die bij een Nuss-operatie geplaatst wordt) uit te sluiten. De dag voor de ingreep word je opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf middernacht mag je niet meer eten en krijg je een slaaptablet.

Behandeling

Behandeling

Om een ingedeukt borstbeen te behandelen, is een operatie nodig.

  • Klassieke operatie (Rawitch): Hierbij wordt het overtollige ribkraakbeen verwijderd en het borstbeen gekliefd. Er blijft een centraal litteken op de borst over. De revalidatieperiode is lang.
  • Nuss-techniek: Met behulp van een camera wordt een gebogen metalen staaf achter jouw borstbeen geplaatst. De staaf wordt aan de zijkanten van de borstkas bevestigd. De staaf duwt het borstbeen naar voren en haalt zo de druk van je hart en longen. Soms is het nodig om 2 staven te plaatsen om de druk te verdelen over het borstbeen.

Opvolging

Na ongeveer 3 jaar wordt de staaf verwijderd en blijft het borstbeen in de juiste positie staan. Een controle is voorzien ten minste 1 jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing.

Thoraxheelkunde Nuss-operatie

Voor een Nuss-operatie

Thoraxheelkunde Nuss-operatie

Na een Nuss-operatie

Thoraxheelkunde Nuss-operatie

Na een Nuss-operatie

Nuss-operatie

Sinds enkele jaren wordt er in het UZA een nieuwe operatie - de Nuss-techniek - uitgevoerd bij kinderen met pectus excavatum (trechterborst).

Prof. dr. Jeroen Hendriks

Betrokken diensten

  • De afdeling thorax- en vaatheelkunde staat in voor verschillende thoracale ingrepen alsook aandoeningen van de aders en slagadres.
  • Op de dienst thorax- en vaatheelkunde kan je kind terecht voor de behandeling van verschillende aandoeningen van de borstkas, de bloedvaten en de lymfebanen.
  • De dienst cardiologie behandelt aandoeningen van hart- en bloedvaten (cardiovasculaire aandoeningen of hart- en vaatziekten).
  • De dienst allergologie behandelt aandoeningen gerelateerd aan allergieën.
  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).

Maak een afspraak

Thorax- en vaatheelkunde

Niet beschikbaar
Route 146

Thorax- en vaatheelkunde | kinderen

Niet beschikbaar
Route 146

Interessant nieuws

Geen resultaten gevonden.