Ziekte van Dupuytren
De ziekte van Dupuytren is een abnormale verdikking van de fascia (het weefsel tussen de huid en de pezen) die het strekken van vingers kan beletten.
Wat is de ziekte van Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren is een abnormale verdikking van de fascia (het weefsel tussen de huid en de pezen in de handpalm) die het strekken van één of meerdere vingers kan beletten.
Oorzaken
De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet gekend en er is geen volledige genezing mogelijk. De aandoening komt bijna uitsluitend voor bij blanke mensen, met Noord-Europese voorouders en mannen worden meer getroffen dan vrouwen. De aandoening begint meestal vanaf 40 jaar. Vaak lijden meerdere familieleden aan de ziekte. Er is dus een erfelijke factor. Ook komt de ziekte iets meer voor bij mensen met epilepsie en leveraandoeningen.
Symptomen
Het eerste teken is meestal een kleine verharding in de handpalm, die soms wat pijnlijk kan zijn. Geleidelijk aan ontwikkelt zich een onderhuidse streng die langzaam samentrekt. Hierdoor wordt de vinger meer en meer geplooid, zonder dat hij nog volledig gestrekt kan worden. Dit komt het meest voor in de pink en ringvinger, maar ook andere vingers kunnen aangetast worden. Naarmate de contractuur van de vingers toeneemt, ontstaat meer hinder bij het gebruik van de hand.
Diagnosestelling
Het uitzicht van de hand is zo typisch dat enkel een onderzoek bij de dokter nodig is om de diagnose te bevestigen. Verdere onderzoeken zijn overbodig.
Nabehandeling
Na de operatieve ingreep wordt een verband aangelegd, waarin de geopereerde vingers gestrekt gehouden worden. Dit verband mag een ganse week gesloten blijven. Wekelijks kom je op controle tot de wonde goed genezen is. Soms wordt na een ingreep een deel van de wonde opengelaten.