Bekkenbodemtherapie
Zwakke of fout gebruikte bekkenbodemspieren kunnen vervelende kwalen veroorzaken. Via speciale kinesitherapie (bekkenbodemtherapie) kan je de bekkenbodemspieren juist leren opspannen en trainen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Klein Bekken Kliniek
Wat zijn de bekkenbodemspieren?
De bekkenbodem bestaat uit spieren die liggen tussen het schaambeen en het staartbeen. Ze sluiten het bekken aan de onderkant helemaal af, maar er lopen bij de vrouw wel drie openingen door: de plasbuis, de vagina en de aars.
- Heb je soms moeite om je urine op te houden?
- Geraak je niet op tijd aan het toilet?
- Verlies je af en toe urine bij hoesten en niezen?
- Verlies je wel eens enkele druppels bij het heffen en tillen?
- Heb je last van een zwaartegevoel in de onderbuik?
- Kan je moeilijk windjes ophouden of stoelgang tegenhouden? Of moet je hevig persen om stoelgang te maken?
Deze vervelende klachten komen regelmatig voor na de bevalling en kunnen wijzen op verzwakte bekkenbodemspieren of een fout gebruik van deze spieren.
Waarvoor dienen deze spieren?
Bekkenbodemspieren hebben een aantal belangrijke functies.
- Ze bieden steun aan de organen in het bekken. Ze vormen een soort veerkrachtige hangmat voor de ingewanden (zeker voor de blaas en de darmen).
- Ze dragen bij aan de stabiliteit van het bekken en de wervelkolom.
- Ze kunnen de urinebuis en de anus openen en sluiten. Door bewust de spieren op te spannen, kunnen we voorkomen dat we ongewenst urine, stoelgang en windjes verliezen (incontinentieproblemen).
- Ze hebben ook een seksuele functie, want we hebben ze nodig voor onze voortplanting en seksuele beleving
Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap (door het toegenomen gewicht van de baby op de bekkenbodem) en na een (vaginale) bevalling verliest de bekkenbodem kracht en uithouding: de spieren zijn vermoeid en uitgerekt, ze kunnen een beetje gescheurd of ingeknipt zijn. Soms worden de spieren ook niet correct of niet op het goede moment gebruikt.
Dit kan leiden tot:
- Urineverlies
- Stoelgangproblemen
- Het verlies van stoelgang
- Windjes niet kunnen ophouden
- Obstipatie
- Pijn in de onderbuik
- Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn bij betrekkingen
Een veel voorkomende klacht tijdens en na de zwangerschap is bijvoorbeeld inspanningsincontinentie. Daarbij verliest de vrouw enkele druppeltjes urine tijdens hoesten, niezen, lachen, tillen en andere activiteiten waarbij de druk in de buikholte toeneemt.
Hoe kan je deze spieren versterken?
Door een goede beheersing van de bekkenbodem, een aangepaste houding en leefgewoonten, kan je dit verlies beperken of zelfs vermijden. Als je leert hoe je de bekkenbodemspieren bewust kan op- en ontspannen, kan je deze spieren makkelijk en regelmatig trainen. Het dagelijks uitvoeren van deze eenvoudige oefeningen, kan de kwaliteit van de bekkenbodem op lange termijn bepalen en zo ook op latere leeftijd de kans op incontinentie verkleinen.
Belangrijke tips
- Eet dagelijks voldoende vezels, zoals fruit en groenten, en drink anderhalve liter water om de stoelgang soepel te maken en onnodig persen te vermijden.
- Denk aan je houding tijdens het zitten, staan en wandelen. Maak je groot. Een doorgezakte houding verhoogt de druk op de bekkenbodem.
- Probeer niet teveel zware gewichten te heffen en tillen na de bevalling.
- Laat je snel verzorgen als je een aandoening aan de luchtwegen oploopt. Hoesten veroorzaakt een sterke belasting op de bekkenbodem.
- Oefen dagelijks de bekkenbodemspieren. Je mag de spieren gerust 40 tot 60 maal per dag opspannen. Oefen de eerste keer liefst onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut. Je zou een binnenwaartse beweging en een sluitbeweging moeten voelen. Adem rustig tijdens de oefeningen en laat ook je benen en buik rusten. Ze moeten niet meewerken.
- Blijf de bekkenbodemspieroefeningen drie tot zes maanden na de bevalling dagelijks volhouden en herhaal ze liefst je hele leven lang af en toe eens.
- Als je problemen hebt met deze intieme regio tijdens of na de zwangerschap, praat er dan over met jearts. Die kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinesitherapeut.