Bronchoscopie
Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in jouw luchtwegen kijkt met een bronchoscoop.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Pneumologie
Wat is een bronchoscopie?
Hoe bereid ik mij voor?
Je moet nuchter zijn voor het onderzoek
- Voor een onderzoek in de voormiddag: Je mag niet meer eten of drinken vanaf middernacht. In overleg met je arts mag je je ochtendmedicatie volledig of gedeeltelijk innemen met een klein slokje water.
- Voor een onderzoek na de middag: Je mag een licht ontbijt nemen voor 7 uur ‘s ochtends (bv. een kop thee en een beschuit)
Vertel je arts wanneer je:
- Zwanger bent
- Allergisch bent voor medicatie, verdoving of latex
- Suikerziekte hebt
- Bloedverdunnende medicatie neemt
Breng je medicatielijst mee
Draag geen nagellak of kunstnagels
Zorg dat iemand je na het onderzoek naar huis kan brengen.
Je mag zelf geen auto besturen tot 24 uur na het onderzoek.
Als je een kunstgebit draagt, dan word je gevraagd om dit in een aangeboden potje te leggen vóór het onderzoek.
Onderzoek / Verloop
- 1
Het onderzoek zelf
Tijdens het onderzoek lig of zit je op een verstelbare onderzoeksstoel. je hartslag en zuurstofverzadiging worden voortdurend opgevolgd en je krijgt ook extra zuurstof toegediend via de neus.
Het onderzoek is niet pijnlijk. De mond, keelholte en/of de neus worden plaatselijk verdoofd met een spray om de braakreflex en de hoestprikkel te onderdrukken.
Na de verdoving van keel of neus plaatst de verpleegkundige een bijtring tussen de tanden zodat je niet op het toestel kan bijten. Vervolgens wordt de bronchoscoop via de mond of neus en de keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. Je kan niet spreken tijdens het onderzoek, maar wel normaal ademen.
Het onderzoek zelf, zonder de voorbereiding van de keel, duurt ongeveer 15 à 30 min. Je zal minstens een uur tot anderhalf uur in het ziekenhuis aanwezig zijn.
Tijdens het onderzoek bekijkt de arts het slijmvlies van de luchtwegen en neemt hij of zij weefselstukjes indien nodig. Soms neemt de arts diepere stukjes longweefsel met een biopttang. Ook een longspoeling (lavage) is mogelijk. Daarbij brengt de arts wat vloeistof in een deel van de long via de bronchoscoop. De vloeistof wordt weer zoveel mogelijk teruggezogen en gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium.
Een bronchoscopie-onderzoek lijkt op het eerste gezicht een vervelende ingreep, maar dank zij de huidige instrumenten en verdovingsmogelijkheden verloopt het onderzoek meestal zonder al te veel hinder.
- 2
na het onderzoek
Na het onderzoek word je nog even opgevolgd tot je je goed genoeg voelt om huiswaarts te keren.
Je mag na het onderzoek 90 min niets drinken of eten. Je kan zich namelijk verslikken zolang de verdoving in de keel niet is uitgewerkt. Na de wachttermijn start je met een slokje water. Als je goed kan slikken, mag je weer eten.
- 3
Naar huis
Als er tijdens het onderzoek een spoeling (bronchiale alveolaire lavage) is uitgevoerd, kan je mogelijk wat koorts krijgen. Als dit meer is dan 38.5°C, dan kan je een koortswerend middel met paracetamol nemen, bijvoorbeeld Dafalgan. De volgende dag moet de koorts verdwenen zijn.
Bij het hoesten kan er nog een beetje bloed in het slijm zitten. Dit komt door het onderzoek en zal de volgende dag over zijn. Bij grotere hoeveelheden bloed, bijvoorbeeld een zakdoekje vol, of bij aanhoudende koorts, moet je de raadpleging longziekten opbellen. De telefoonnummers vind je achteraan.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.