Met sondevoeding naar huis
Sondevoeding is een dunne vloeibare voeding die via de sonde rechtstreeks in de maag of darmen terecht komt. Ze bevat alle voedingsstoffen die het lichaam elke dag nodig heeft zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Diëtiek
Wat is sondevoeding?
Sondevoeding is een dunne vloeibare voeding die via de sonde rechtstreeks in de maag of darmen terecht komt. Ze bevat alle voedingsstoffen die het lichaam elke dag nodig heeft zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.
Sondevoeding wordt gegeven als je door ziekte, na een operatie of door een behandeling niet voldoende of helemaal niet kan of mag eten.
Een stap verder is totale parenterale voeding (TPN), die via een katheter, een dun buisje zeg maar, rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt
Welke soorten sondes zijn er?
Afhankelijk van jouw situatie krijg je een van volgende soorten sondes:
Neus-maagsonde of nasogastrische sonde
- Deze sonde loopt via de neus en keel naar de maag.
- Meestal krijg je deze sonde wanneer we verwachten dat je slechts voor een korte periode (< 6 weken) sonde-voeding zal gebruiken.
Neus-darmsonde, nasoduodenale of nasojejunale sonde
- Deze sonde loopt via de neus en keel naar de darm. De voeding komt dus in de darm terecht.
- Deze sonde krijg je wanneer voeden voorbij de maag noodzakelijk of wenselijk is en wanneer we verwachten dat je slechts voor een korte periode (< 6 weken) sondevoeding zal gebruiken.
Gastrostomie of PEG-sonde
- De sonde wordt tijdens een gastroscopie of kleine chirurgische ingreep rechtstreeks in de maag gebracht en komt door de buikwand naar buiten.
- Meestal krijg je deze sonde wanneer we verwachten dat je voor een langere periode (> 6 weken) sondevoeding zal gebruiken.
Darmsonde, PEJ of chirurgische jejunostomie
- Deze sonde wordt tijdens een endoscopie of chirurgische ingreep rechtstreeks in de dunne darm gebracht en komt door de buikwand naar buiten.
- Meestal krijg je deze sonde wanneer voeden voorbij de maag noodzakelijk of wenselijk is en wanneer we verwachten dat je voor een langere periode (> 6 weken) sondevoeding zal gebruiken.
Tegemoetkoming
Sommige patiënten die in de thuissituatie sondevoeding nodig hebben, komen in aanmerking voor een gedeeltelijke tussenkomst van de onkosten door het ziekenfonds. De aanvraag hiervoor wordt door het UZA ingediend bij jouw ontslag uit het ziekenhuis. Indien je voldoet aan de opgelegde criteria kan je genieten van de tussenkomst.
De aanvraag dient jaarlijks vernieuwd te worden. Houd deze datum zelf in het oog en neem contact op met de dieetafdeling voor eventuele verlenging. Sommige zorgverzekeraars voorzien nog een bijkomende tegemoetkoming. Informeer hiervoor bij de bevoegde instanties.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.