Wat is kankerregistratie?

De kernopdracht van het team kankerregistratie bestaat erin om alle patiënten bij wie kanker wordt vastgesteld te registreren in het Nationaal Kankerregister (NKR). Het NKR vraagt ook om een aantal goedaardige en niet-invasie tumoren te registeren.   

  • Het verzamelen van de medische informatie gebeurt zowel aan de hand van het elektronische patiëntendossier als van het multidisciplinair oncologisch consult (MOC).
    Tijdens het MOC wordt de patiënt vanuit de verschillende medische disciplines benaderd.  Internisten, chirurgen, artsen uit medisch-technische diensten (pathologische-anatomie, radiologie, klinische biologie,…) nemen deel.  Eveneens huisartsen en geneesheer-specialisten uit partnerziekenhuizen kunnen het overleg bijwonen.  

    Binnen het ziekenhuis is een nauwkeurige kankerregistratie belangrijk om zorg op maat van de patiënt toe te dienen. 
     

  • Het belang van registratie en datamanagement neemt alleen maar toe.  Op federaal niveau gaan de data gaan naar het Nationaal Kankerregister in Brussel, dat op zijn beurt in een Europese databank wordt gezet.  De uitgebreide databank van oncologische gegevens draagt onder meer bij tot de evaluatie van vroegtijdige opsporingstechnieken als tot de evaluatie van oncologische zorgprogramma’s.    

    De in-house database biedt daarnaast onderzoeksmogelijkheden tot op het niveau van de individuele patiënt.  
    Zowel interne als externe wetenschappelijke projectmedewerkers en behandelende artsen kunnen binnen een universitaire context data opvragen.  De uitwisseling van data gebeurt in nauwe samenwerking met de Data Protection Officer van het UZA.

    Binnen het team kankerregistratie willen we garant staan voor een hoge gegevenskwaliteit.  Daarom voeren we meerdere keren per jaar datacleaning uit. Foute gegevens worden geëlimineerd, inconsistenties worden verminderd en duplicaten worden verwijderd.  We maken hierbij gebruik van intern ontwikkelde kwaliteitscontroles en van de feedbackrapporten vanuit het NKR.