Enquête: een bevolkingsonderzoek naar longkanker? Wij horen graag uw mening!
Recent werden de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek, waaruit blijkt dat het vroegtijdig opsporen van longkanker veel levens kan redden.
Recent werden de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek, waaruit blijkt dat het vroegtijdig opsporen van longkanker veel levens kan redden. Door het gebruik van röntgenstralen en computertechnologie worden de longen op een zeer nauwkeurige wijze in beeld gebracht. Op die manier kan longkanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit gebeurt via een scan met een lage stralingsdosis, een zogenaamde lage-dosis CT-scan. Deze techniek gebruikt tot 90% minder stralingsdosis dan een gewone CT-scan.
Op dit moment bestaan er in Vlaanderen drie programma’s om kanker vroegtijdig op te sporen: voor baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkanker.
De Onderzoeksgroep Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid (UAntwerpen) zou nu willen nagaan wat mensen denken over een programma om ook longkanker vroegtijdig op te sporen. Daarom willen we u vragen om deze enquête in te vullen. Dit neemt slechts een tiental minuutjes in beslag.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!
Wie kan de vragenlijst invullen?
We zoeken deelnemers die voldoen aan volgende criteria:
- 50 jaar of ouder
- Woonachtig in Vlaanderen
- Nederlandstalig
- U hebt geen longkanker gehad en bent niet in behandeling voor longkanker