Innovatie rond digitale en transmurale zorg in het UZA: HEARTwise en het Stethoscoopproject

Sinds juli is het UZA mee ingestapt in twee FOD-innovatieprojecten rond digitale en transmurale zorg. Lees hieronder al een kleine preview van deze opstartende projecten.

Telemonitoring_bloeddrukmeter

Stethoscoopproject

Binnen het Stethoscoopproject werkt het UZA samen met zes ziekenhuizen (AZ Voorkempen, Erasmusziekenhuis, ZAS, Vitaz, Jan Yperman Ziekenhuis en Sint-Dimpna Ziekenhuis) en verschillende huisartsenpraktijken om patiënten met een verhoogd risico op sepsis (bloedvergiftiging) thuis op te volgen.

Het doel is een uitgebreid digitaal zorgpad aan te bieden, waarbij patiënten vanuit huis worden gemonitord door een zorgteam in het UZA. Via de UZA@ home app geven ze continu en semi-continu hun gezondheidsparameters door met behulp van wearables, vullen ze dagelijks vragenlijsten in en krijgen ze educatie om hun zorgtraject actief te beheren. Daarnaast wordt technologie zoals AI en machine learning ingezet om sepsis in een vroeg stadium te detecteren en de ontwikkeling ervan nauwgezet te monitoren.

Met de resultaten hopen we dit project uit te breiden naar andere klinische zorgtrajecten. Door de samenwerking tussen verschillende zorgniveaus te versterken, hopen we meer zorgverleners te betrekken en te leren hoe we inclusiever kunnen werken, zodat ook patiënten zonder digitale hulpmiddelen kunnen deelnemen.

HEARTwise

Het HEARTwise-project, ingediend door het Jan Yperman Ziekenhuis in samenwerking met AZ West, Sint-Andriesziekenhuis en het UZA, richt zich op het verbeteren van de monitoring van patiënten in zowel het ziekenhuis als thuis. Het project gebruikt AI en nieuwe tools om de Early Warning Score te verbeteren, die gebaseerd is op parameters zoals bloeddruk, hartslag, ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur en zuurstofsaturatie.

Dankzij semi-continue telemonitoring via wearables en een digitaal patiëntenplatform kunnen zorgverleners sneller de achteruitgang van patiënten voorspellen en mogelijkheden vinden om patiënten sneller naar huis te laten gaan, terwijl ze thuis verder worden gemonitord. De nieuwe tools en platformen worden geïntegreerd in bestaande systemen, zodat de datadoorstroming soepel verloopt en zorgverleners efficiënt patiënten kunnen opvolgen.