CPE- en VRE-bacteriën

CPE is de afkorting van “carbapenemase producerende enterobacteriën”. Carbapenemase is een stof die de werking van sommige antibiotica tegengaat.
VRE staat voor “vancomycine resistente enterokokken”. Vancomycine is een antibioticum dat gebruikt wordt om infecties te behandelen.

Synoniemen

vancomycine resistente enterokokken,
carbapenemase producerende enterobacteriën
Wat is een CPE en VRE?

Wat is CPE en VRE?

Zowel enterobacteriën als enterokokken zijn bacteriën die voorkomen in de darmen. Enterobacteriën zijn van nature aanwezig en zijn zelfs nuttig voor de werking van de darmflora. Enterokokken verspreiden zich via de toiletbril of ongewassen handen. Beide soorten bacteriën kunnen geen kwaad voor gezonde mensen. Personen met een lagere weerstand die besmet geraken met deze bacteriën, kunnen hier wel sneller ziek van worden. Een behandeling met antibiotica volstaat dan meestal om de bacteriën te bestrijden.
Personen kunnen drager zijn van carbapenemase producerende enterobacteriën of vancomycine resistente enterokken, zonder hier last van te ondervinden. Bij mensen met een verzwakte weerstand zijn infecties door deze bacteriën echter veel moeilijker te bestrijden, aangezien de meeste antibiotica niet aanslaan.

  • Er zijn nog maar weinig antibiotica werkzaam tegen CPE of VRE. Daarom moeten we vermijden dat deze bacteriën zich in het ziekenhuis, waar heel wat verzwakte patiënten verblijven, kunnen verspreiden.

  • Het is mogelijk dat je op dit ogenblik een bestaande infectie hebt met CPE of VRE waardoor je ziek bent. Het is ook mogelijk dat je helemaal geen klachten hebt en dat de CPE of VRE toevallig bij je werd ontdekt tijdens een routineonderzoek, omdat je in de afgelopen 6 maanden in een ander (of buitenlands) ziekenhuis of zorginstelling hebt verbleven.
    In beide gevallen is het belangrijk om te vermijden dat je de bacterie naar andere patiënten kan overdragen. Daarom word je “in isolatie” geplaatst en zal je zo verpleegd worden.

  • Zolang je met CPE of VRE bent besmet, verplegen we je in een aparte kamer. Aan de buitenkant van de kamer (in plexihouder) voorzien we de voorzorgsmaatregelen die noodzakelijk zijn om verspreiding van CPE of VRE te voorkomen. CPE of VRE verspreiden zich vooral doordat verpleegkundigen en artsen met jou of met besmette voorwerpen in je kamer in contact komen.
    De belangrijkste maatregel is het gebruik van handalcohol bij het verlaten van de kamer en/of het dragen van wegwerphandschoenen in de kamer. De verpleegkundigen en artsen zullen ook een beschermende schort dragen om de eigenlijke werkkledij niet te besmetten.

  • Om na te gaan of je nog met CPE of VRE bent besmet, zal je regelmatig gecontroleerd worden. Dit gebeurt door middel van een stoelgangonderzoek of via een staal dat met een wattenstokje in de anus genomen wordt. Het onderzoek met een wattenstokje kan vervelend zijn, maar is pijnloos. Ook andere lichaamsplaatsen, zoals bijvoorbeeld wonden, zullen onderzocht worden op aanwezigheid van CPE of VRE.

  • Wanneer de onderzoeken aantonen dat je met CPE of VRE bent besmet, ook al ben je hier niet ziek van, zal je gedurende de hele hospitalisatieduur geïsoleerd verpleegd worden. Wekelijks controleren we of je nog met CPE of VRE bent besmet.
    Zo ja, dan wordt de isolatie verder gezet. Zo nee, dan wordt opnieuw een controle uitgevoerd. Wanneer drie opeenvolgende controles geen CPE of VRE hebben kunnen aantonen en je geen antibiotica nam tijdens deze onderzoeken, wordt de isolatie stopgezet.

  • We raden familie en vrienden aan om bij een eerste bezoek contact op te nemen met iemand van de verpleegkundigen. Zij zullen uitleggen welke voorzorgen ze moeten nemen. Bezoekers moeten dezelfde voorzorgen nemen als het personeel: een beschermende schort dragen en de handen ontsmetten bij het binnenkomen en verlaten van de kamer. Met deze voorzorgsmaatregelen kunnen ook zwangere vrouwen en kinderen op bezoek komen. De maatregelen zijn vooral van belang om verspreiding in het ziekenhuis te voorkomen.

  • Het is mogelijk dat je nog niet CPE- of VRE-vrij bent bij ontslag. Dit betekent niet dat u de isolatiemaatregelen thuis moet verder zetten. U mag na ontslag gewoon normale sociale contacten met familie en vrienden onderhouden. Zoals reeds vermeld zijn de isolatiemaatregelen in het ziekenhuis wél noodzakelijk om verspreiding naar andere patiënten te voorkomen.
    Wanneer je contact hebt met je huisarts, thuisverpleegkundigen, andere ziekenhuizen of andere instellingen (zoals een revalidatie-instelling), deel dan mee dat je ooit met CPE of VRE bent besmet geweest. Op die manier kunnen zij de nodige maatregelen nemen zoals ontsmetten van de handen en eventueel nieuwe controles bij je uitvoeren. Deel deze gegevens ook mee zelfs wanneer je bij ontslag CPE- of VRE-vrij was. Sommige personen worden namelijk na verloop van tijd opnieuw drager van CPE of VRE.

Betrokken diensten

Interessant nieuws

Geen resultaten gevonden.