Pijnmanagement
Pijn is onaangenaam en voor iedereen persoonlijk. Het kan je herstel vertragen. Daarom doen we er alles aan om je pijn te bestrijden en te voorkomen.
Pijn meten
Om een goed beeld te krijgen van hoeveel pijn patiënten ervaren, vragen we je 3 x per dag hoeveel pijn je hebt. Dat kan je aangeven met een pijncijfer.
- '0' betekent geen pijn
- '10' is de ergst denkbare pijn
Jij bent de enige die kan vertellen of je pijn hebt en hoe erg die pijn is. Een verkeerd cijfer bestaat niet. Denk je dat je pijn een 5 is, geef dan ook een 5, ook al denk je dat iemand anders daar een 3 of een 7 voor zou geven.
Ook als je lichte pijn voelt (die je bijvoorbeeld met een pijnscore van 3 zou omschrijven), is het belangrijk om ons dit te melden. Dan kunnen we bekijken welke niet-medicamenteuze behandeling kan helpen om de pijn te verzachten.
Pijn bestrijden
Is er sprake van discomfort (pijnscore van 3 of lager)?
Dan kan steeds een niet-medicamenteuze behandeling overwogen worden. We denken hierbij aan:- Hoogstand van een lidmaat zorgt ervoor dat de zwelling zal afnemen en de pijn zal verminderen.
- Van houding veranderen
- Afleiding zoeken: naar muziek luisteren, televisie kijken, een boek lezen, gesprek met familie, vrienden of medepatiënten.
- Warmte applicatie
- Koude applicatie
- Massage
- Ademhalingstechnieken
- Hypnosetechnieken
Van zodra er sprake is van pijn (pijnscore hoger dan 3), wordt steeds medicamenteuze therapie in combinatie met niet-medicamenteuze therapie opgestart. Pijnmedicatie kan worden aangeboden in de vorm van tabletten, klevers op de huid, inspuitingen, via het infuus of via pijnpompen. Pijn volledig voorkomen of wegnemen, is niet altijd mogelijk. Maar we zetten er alles op in om de pijn zoveel mogelijk te onderdrukken tot een niveau waarop u zich comfortabel voelt.
Voor chronische pijn (die langer dan 3 maanden aanhoudt) helpen de klassieke pijnbehandelingen vaak niet helemaal en is multidisciplinaire behandeling in het pijncentrum aangewezen (fysieke revalidatie en psychosociale ondersteuning).
Heb je pijn?
Wacht dan niet tot iemand langskomt voor het pijncijfer, maar meld het meteen aan je arts of verpleegkundige.Wil je weten of een behandeling of ingreep pijn zal veroorzaken?
Vraag het dan gerust aan je zorgverlener.Heb je vroeger al veel pijn gehad bij handelingen zoals bloedprikken of iets anders?
Meld het dan.Nog vragen over het pijncijfer of over pijn?
Stel ze gerust aan je arts of verpleegkundige.
Tips
- Denk terug aan pijn die je eerder had. Zo kan je je huidige pijn vergelijken.
- Voel je op meerdere plaatsen pijn? Geef dan een cijfer voor de ergste pijn.
- Heb je alleen op bepaalde momenten pijn? Bijvoorbeeld tijdens het hoesten, ademen of bewegen. Geef dan een cijfer voor de pijn op dat moment. Zeg dit ook aan de verpleegkundige.