Hospital Outbreak Support Team (HOST)
Het eerste overkoepelend initiatief waar de partnerziekenhuizen van Helix samen vorm aan geven, is HOST: het ‘hospital outbreak support team’.
HOST (Hospital Outbreak Support Team) is een pilootproject van de federale overheid, waarbij elk ziekenhuisnetwerk beschikt over een eigen HOST-team. Het doel van HOST is om ziekenhuizen en andere zorginstellingen, zoals woonzorgcentra, te ondersteunen in het delen en uitbreiden van kennis op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid, en hen zo beter te wapenen tegen uitbraken en infecties. Helix HOST is een samenwerking van de partnerziekenhuizen van Helix.
Contact
- Enkel bereikbaar op weekdagen van 08:00 tot 16:30.
Hospital Outbreak Support Team (HOST)
Projecten
Het HOST-team staat in voor projecten in het kader van:
Versterking van infectiepreventie en -controle (IPC)
Het HOST-team zet zich in voor projecten die gericht zijn op de versterking van infectiepreventie en -controle (IPC).
Een beter gebruik van infectie werende middelen (antimicrobial stewardship of AMS)
Het HOST-team richt zich op projecten rond antimicrobial stewardship (AMS). Deze projecten zijn bedoeld om een beter gebruik van infectie werende middelen te bevorderen. Het doel is om de klinische uitkomsten te verbeteren, de ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica tegen te gaan en de kosten te verlagen.
Aanbod
Ziekenhuizen en collectiviteiten kunnen beroep doen op het HOST-team in verschillende situaties en voor diverse doeleinden.
Infectiepreventie en – controle
Wanneer er een behoefte is aan expertise of ondersteuning bij het implementeren van infectiepreventie- en controlemaatregelen, kunnen ziekenhuizen en collectiviteiten het HOST-team inschakelen.
Antibioticabeleid
Ziekenhuizen en collectiviteiten kunnen het HOST-team raadplegen voor advies en ondersteuning bij het optimaliseren van hun antibioticabeleid, met als doel het verantwoord gebruik van antibiotica te bevorderen en resistentie tegen infectie werende middelen te verminderen.
Opleiding en training
Bij behoefte aan bijscholing of training kunnen ziekenhuizen en collectiviteiten de expertise van het HOST inzetten om specifieke opleidingsprogramma’s te ontwikkelen en uit te voeren. Wij bieden zowel opleidingen aan zorgpersoneel als aan niet-zorgpersoneel.
Kennisdeling
Ziekenhuizen en collectiviteiten die hun kennis en ervaring willen delen of willen leren van best practices binnen het netwerk kunnen het HOST inschakelen om gestructureerde platforms of evenementen voor kennisuitwisseling te faciliteren.
Ondersteuning bij nieuwe richtlijnen
Wanneer er nieuwe richtlijnen of beleidsmaatregelen zijn op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid, kunnen ziekenhuizen en collectiviteiten het HOST-team raadplegen voor begeleiding bij de implementatie en aanpassing van hun interne procedures.
Evaluatie en verbetering
Ziekenhuizen en collectiviteiten kunnen het HOST-team benaderen voor ondersteuning bij het evalueren en verbeteren van hun bestaande infectiepreventie- en antibioticabeleid. Dit omvat het uitvoeren van audits en het geven van aanbevelingen.
Opleiding
Opleiding infectiepreventie met workshop
Deze opleiding voorziet (niet-)zorgpersoneel in diverse sectoren zoals ziekenhuizen, ouderenzorg, kinder- en jeugdzorg, en andere geïnteresseerden, van de nodige kennis en vaardigheden over infectiepreventie en -controle. Deelnemers worden op theoretisch en praktisch vlak vertrouwd gemaakt met het voorkomen van verdere verspreiding van infecties, het veilig betreden van kamers van besmette bewoners of patiënten, het effectief gebruik maken van beschermingsmateriaal, het vermijden van overdracht, en het correct omgaan met afdelingen waar bewoners of patiënten in isolatie zijn geplaatst. De opleiding is laagdrempelig en praktijkgericht, met specifieke aandacht voor het correct wassen en ontsmetten van de handen, de zorg rond katheters, diverse overdrachtswegen van infecties en de juiste toepassing van isolatieprotocollen, in verschillende zorgsettings.
De opleiding wordt opgesteld op basis van verschillende modules. De instelling kan zelf het programma samenstellen vanuit deze modules. Op deze manier sluit deze opleiding aan bij de specifieke noden van iedere zorginstelling.
Verschillende modules die aangeboden worden
- Handhygiëne
- Algemene voorzorgsmaatregelen
- Isolatiemaatregelen
- Voedselveiligheid
- Reinigen, ontsmetten en steriliseren
- Kathetergeassocieerde urineweginfecties (CAUTI)
- Bloedbaaninfecties geassocieerd met een centraal veneuze katheter (CLABSI)
Helix HOST team
Apothekers
Wetenschappelijk medewerkers
Verpleegkundigen
Podcast 'Viraal'
‘Viraal’ is een podcast over infectiepreventie en antibioticaresistentie, voor én door zorgverleners. Elke aflevering schuift een andere expert aan tafel bij het HOST-team en wordt een gesprek geopend over uiteenlopende onderwerpen rond infectiepreventie en antibioticagebruik. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Music of gewoon hier. Ideaal voor thuis, op de fiets of in de auto.
Vragen, feedback of suggesties voor nieuwe thema’s? Laat het ons weten via host@helix.be.
Aflevering 1 – Antibiotic Awareness Day
European Antibiotic Awareness Day (EAAD) is een Europees gezondheidsinitiatief gecoördineerd door ECDC. Het biedt een platform en ondersteuning voor nationale campagnes over het verstandig gebruik van antibiotica in de EU/EER en vindt elk jaar op 18 november in heel Europa plaats. EAAD wordt georganiseerd in samenwerking met de World AMR Awareness Week, die jaarlijks wordt georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie van 18 tot 24 november.
Voor deze belangrijke dag heeft het HOST een podcast opgenomen over het belang van een correct antibioticagebruik. De eerste aflevering van de podcast ‘Viraal’ is een interview door dr. Hilde Jansens, medisch microbioloog en arts infectiepreventie binnen het UZA, met als gast prof. Erika Vlieghe, arts infectieziekten en diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde binnen het UZA.
Aflevering 2 - Griepvaccinatie
In de boeiende tweede aflevering van de podcast ‘Viraal’, bundelen Hilde Jansens van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en Sarah Cooreman van AZ Monica, beiden deskundige klinisch biologen, hun krachten om diepgaand in te gaan op het belangrijke vraagstuk: waarom is het essentieel voor zorgverleners om zich te laten vaccineren tegen de griep? Luister mee terwijl ze inzicht bieden in dit cruciale aspect van de gezondheidszorg en de redenen verkennen waarom de griepvaccinatie een prioriteit is voor de medische gemeenschap. Een must-hear voor iedereen die wil begrijpen waarom griepvaccinatie een integraal onderdeel is van de zorgverlening.
Interessante links
- e-learning | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
- Hoge Gezondheidsraad | Aanbevelingen inzake preventie, beheersing en aanpak van urineweginfecties tijdens de zorgverlening. Brussel: HGR; 2017. Advies nr. 8889
- Belgische Commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid (BAPCOC) | Volksgezondheid
- BCFI | BAPCOC | Belgische gids voor anti-infectieuze beh…
- Sciensano.be | Levenslang gezond
- Infectiepreventie: campagne, tools en materialen | Zorg en Gezondheid