High Level Isolation Unit (HLIU) UZA
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is momenteel het enige referentiecentrum voor de opname en behandeling van patiënten met een (vermoeden van) een hoogbesmettelijke infectieziekte. Hiervoor beschikt het UZA over een High Level Isolation Unit (HLIU).
Wat is de HLIU?
HLIU staat voor High Level Isolation Unit. Het UZA heeft de enige in zijn soort in België.
Deze gespecialiseerde verzorgingseenheid is ontworpen om patiënten met een hoogbesmettelijke infectie (zoals ebola) de beste zorg te kunnen bieden in een zo veilig mogelijke omgeving. Veilig voor zowel de patiënt en de medewerker als de omgeving. De HLIU maakt deel uit van de dienst algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde. In het team is een zeer uitgebreide expertise aan boord: artsen en verpleegkundigen van de afdeling infectieziekten en intensieve zorg werken er heel nauw samen met de collega’s van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) Antwerpen.
De HLIU bestaat uit twee afgescheiden isolatiekamers. Patiënten die mogelijks een gevaarlijke, zeer besmettelijke infectieziekte hebben opgelopen, kunnen hier worden opgevangen, om een verdere verspreiding van de hoogbesmettelijke ziekte te voorkomen. Alle medewerkers hebben een gespecialiseerde training achter de rug om de veiligheid van patiënten, medewerkers en omgeving te garanderen.
Verblijf
Beschermkledij
Alle medewerkers die in contact komen met de (vermoedelijk) besmette patiënt dragen hiervoor specifieke beschermkledij om zichzelf optimaal te beschermen. Meerdere beschermlagen garanderen een veilige barrière met de (potentieel) besmette patiënt.
Gesimuleerde oefeningen
De HLIU-medewerkers doen regelmatig verschillende, gesimuleerde oefeningen waarbij een patiënt met een vermoeden van hoogbesmettelijke ziekte wordt overgebracht van een ander ziekenhuis naar de HLIU in het UZA. Die oefeningen zijn nodig om nauwkeurigheid en veiligheid van procedures te blijven verbeteren. Dat doet ze in samenwerking met de medische component van de Belgische Defensie (verantwoordelijk voor patiëntenvervoer), het ITG en de regionale en federale volksgezondheidsautoriteiten.
Internationaal netwerk
De afdeling infectieziekten heeft een actief lokaal, nationaal en internationaal netwerk, waaronder samenwerkingen met HLIU’s van over de hele wereld.
Gezamenlijke internationale bijeenkomsten met Europese HLIU-partners vinden plaats als onderdeel van de coördinatie van epidemieën en biologische risico's (EBRC). Tijdens deze bijeenkomsten worden recente casestudies en benaderingen van zeer besmettelijke ziekten besproken, vaak in combinatie met bezoeken aan de HLIU-locaties ter plaatse.
Daarnaast maakt de HLIU van het UZA deel uit van de International HLIU Nursing Association. De regelmatige contacten met collega’s dragen bij tot de verdere uitbouw en professionalisering van de UZA HLIU.
De expertise van de HLIU reikt verder dan alleen patiëntenzorg. Tijdens de COVID-pandemie deelde het UZA actief kennis met andere Belgische ziekenhuizen. Tussen 2020 en 2022 stond prof. Erika Vlieghe aan het hoofd van verschillende wetenschappelijke comités die de federale overheid adviseerden over pandemiebeheer en paraatheid.
Achtergrond
Als reactie op de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014-2016 werd het UZA een Nationaal Referentieziekenhuis in 2014 op verzoek van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.
De HLIU werd opgericht om patiënten op te vangen met verdenking op hoogbesmettelijke infectieziekten. In 2014-2015 werd prof. Vlieghe Nationale Ebola-coördinator in België, waarbij ze toezicht hield op het opstellen en implementeren van multisectoriële richtlijnen om te reageren op mogelijk besmette personen op nationaal niveau.
Pandemic preparedness
De Universiteit Antwerpen startte samen met het UZA, het ITG en het Radboudumc (Nijmegen) een gezamenlijk project om gezondheidswerkers uit de eerste lijn beter voor te bereiden op 'Virus X' (FiLi-Vi-X). Met op maat gemaakte werkpakketten worden eerstelijns gezondheidswerkers systematisch getraind aan het begin van de waarschuwings- en responsketen.
Dit project wordt gecoördineerd door dr. Annelies Mondelaers.