Laboratorium voor Klinische Biologie

Klinische biologie is een vakgebied binnen de gezondheidszorg dat zich richt op onderzoek naar biologische stoffen en processen in het lichaam. Dit multidisciplinaire domein omvat diagnostische testen, opvolging en behandeling van ziekten via laboratoriumanalyses. 

Contact

Contact

Klinische biologie

Route 169
Wat is klinische biologie?

Wat doet het laboratorium voor klinische biologie?

Klinische biologie is een cruciale schakel in de patiëntenzorg, gericht op het ontdekken van afwijkingen in bloed en andere lichaamsvochten via specifieke labo-analyses. Deze discipline speelt een essentiële rol in het waarborgen van een nauwkeurige diagnose en/of opvolgen van een effectieve behandeling.

  • Optimale analyses: Het implementeren en valideren van de beste en meest geschikte tests is een van de belangrijkste taken van de klinisch bioloog. We streven hierbij naar het gebruik van de meest innovatieve technieken.
  • Samenwerking met artsen: De klinisch bioloog werkt nauw samen met de behandelende arts om op basis van testresultaten een medische diagnose te stellen en de verdere behandeling te optimaliseren.

  • Opleiding en onderzoek: Ons laboratorium fungeert niet alleen als diagnostisch centrum, maar ook als opleidingscentrum voor laboranten, wetenschappelijk medewerkers en Arts-specialisten in opleiding. Voorts zijn we ook een onderzoeksinstituut, waar continu gewerkt wordt aan de vooruitgang in de klinische biologie.

  • Onze dienstverlening richt zich zowel op de patiënten die in het UZA verblijven als patiënten die bij hun huisarts of specialist op consultatie geweest zijn. Wij voeren ook analyses uit voor:

    • andere ziekenhuizen en laboratoria
    • bedrijfsgeneeskundige diensten
    • overheid
    • farmaceutische bedrijven

    Als patiënt komt u niet rechtstreeks in contact met onze dienst. 

    Ons laboratorium is 24/7 operationeel, met dag- en nachtdiensten, inclusief weekends en feestdagen. Zo kunnen we altijd urgentie en spoedaanvragen snel en efficient verwerken.

  • Voor een optimale dienstverlening hanteert ons laboratorium een kwaliteitssysteem dat voldoet aan alle wettelijke normen. Dit systeem wordt voortdurend verbeterd en aangepast door onze kwaliteitsverantwoordelijke in samenwerking met het management van het labo.

    Voor gedetailleerde informatie over onze tests, aanvraagprocedures, afname-instructies en erkenning/accreditatie kan je terecht in onze labogids. 

Expertisedomeinen

Expertisedomeinen

  • Binnen de scheikunde of (bio) chemie wordt bloed en andere lichaamsvochten onderzocht op de hoeveelheid van stoffen zoals vetten (bijvoorbeeld cholesterol), suiker (glucose), eiwitten (bijvoorbeeld albumine), hartmerkers (bijvoorbeeld biomerkers voor de diagnose van een hartinfarct), of stoffen die de werking van de nier, de lever of andere organen weerspiegelen (bijvoorbeeld creatinine of leverenzymen).

    Subdisciplines:

  • Microbiologie is essentieel voor het opsporen van infectieziekten door bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten in patiëntstalen te identificeren. Met zowel klassieke als moderne technieken kunnen artsen snel diagnoses stellen en gerichte behandelingen adviseren. Door de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica te testen, kunnen artsen het juiste medicijn kiezen, wat ook helpt om antibioticumresistentie te verminderen.

  • Hematologie omvat het onderzoek van bloedcellen (rode bloedlichaampjes, witte bloedcellen en bloedplaatjes). Afwijkingen van het bloed, beenmerg (bloedvormend orgaan) en het lymfeklierstelsel worden opgespoord (bloedarmoede, leukemie of bloedkanker, lymfoom of lymfeklierkanker…) via verschillende technieken.

  • In de hemostase bestuderen we de werking van de bloedstolling bij patiënten. Wanneer de bloedstolling onvoldoende werkt, kan dit aanleiding geven tot overmatig bloeden (hemofilie, ziekte van Von Willebrand…). Als de bloedstolling overmatig werkt, kunnen er ongewenste stolsels ontstaan die bloedvaten kunnen verstoppen (trombose, longembolie).

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je het team van het labo voor klinische biologie en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

In het laboratorium werken een 150-tal medewerkers met een verscheidenheid aan expertises; medisch laboratorium technologen, wetenschappelijk medewerkers, studiecoördinatoren, IT'ers, administratieve medewerkers, hoofdlaboranten, ASO's, ...

De eindverantwoordelijkheid en de leiding berusten bij de labodirecteur, een team van klinisch biologen, de labomanager en de kwaliteitsverantwoordelijke.

Diensthoofd

Consulenten en geassocieerde artsen

Verantwoordelijken

Managers