Patiëntenbegeleiding
Om je verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken, bieden we je begeleiding en ondersteuning op verschillende gebieden.
Contact
Patiëntenbegeleiding
Wat is de dienst patiëntenbegeleiding?
Om je verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken, bieden we je begeleiding en ondersteuning op verschillende gebieden. Je kan met je vragen of problemen steeds terecht bij onze medewerkers van patiëntenbegeleiding of de sociale dienst.
Hiervoor kan je bij ons terecht
Een vertrouwelijk gesprek met een sociaal werker
Jij en je naasten kunnen gratis en in alle vertrouwen terecht bij ons team van sociaal werkers (maatschappelijk werkers) voor ondersteuning en begeleiding op verschillende gebieden. We zoeken mee naar oplossingen en staan klaar om je emotioneel op te vangen en met allerlei administratieve en praktische zaken te helpen.
Waarvoor kan je bij onze sociaal werkers terecht?
- Ondersteuning en begeleiding bij psychosociale, relationele, financiële of professionele problemen.
- Informatie en advies voor het verkrijgen van wettelijke voorzieningen voor zieken en gehandicapten.
- Begeleiding bij verdere opname in een revalidatiecentrum of verzorgingsinstellling.
- Bemiddeling bij en advies over thuiszorgmogelijkheden.
De sociaal werkers behoren tot het team dat je verzorgt. Zij werken nauw samen met de intercultureel bemiddelaars en het palliatief support team van de dienst patiëntenbegeleiding.
Een tolk of intercultureel bemiddelaar
In het UZA kunnen anderstalige patiënten rekenen op de hulp van tolken en intercultureel bemiddelaars. Zij zijn het aanspreekpunt voor zorgverleners, patiënten en familie die elkaars taal en/of cultuur niet machtig zijn.
Taalbijstand
In het UZA heb je de mogelijkheid om taalbijstand te vragen (enkel op afspraak). Het UZA maakt daarvoor gebruik van een externe tolkendienst STV (Sociaal Tolken en Vertalen bij Integratie en Inburgering) en Brussel onthaal. Ook is het gebruik van webcamtolken mogelijk. In urgente situaties trachten we beroep te doen op anderstalige personeelsleden of de tolkentelefoon.
Je kan een tolk aanvragen via je verpleegkundige of via het secretariaat waar je consultatie doorgaat.
Interculturele bemiddeling
Behandeld worden in een vreemde taal is niet evident, zeker niet als jij en het zorgteam er ook andere sociaal-culturele verschillen op nahouden. In het UZA kan je daarom rekenen op intercultureel bemiddelaars. Een intercultureel bemiddelaar slaat niet alleen een brug tussen culturen, maar schept ook vertrouwen en duidelijkheid voor jou als patiënt, je omgeving en voor alle UZA-medewerkers.
Je kan een intercultureel bemiddelaar aanvragen via je arts, verpleegkundige of het secretariaat waar je consultatie doorgaat.
Een luisterend oor of helpende hand van een vrijwilliger
Heb je nood aan gezelschap of een fijne babbel? Zeg het ons. Er zijn vrijwilligers in huis die graag tijd voor je maken en luisterbereid zijn. Je kan ook samen met hen een luchtje scheppen of even naar de winkel of cafetaria in de inkomhal gaan. Ben je blind of slechtziend? Ook dan kan je beroep doen op een vrijwilliger om je te begeleiden.
Bezoek van een geloofsgenoot
Als je graag bezoek krijgt van iemand die je filosofische of godsdienstige visie deelt, kan je dat in alle discretie vragen aan de verpleegkundigen op je afdeling. Je kan om de twee weken op zondag en op kerkelijke feestdagen om 10.30 uur deelnemen aan de oecumenische viering. Iedereen is welkom.
Begeleiding bij palliatieve zorg
Het UZA biedt ook uitgebreide begeleiding bij palliatieve zorg. Het palliatief supportteam omringt je met aangepaste zorg om pijn te bestrijden, maar ook om je meer levenskwaliteit en comfort te bezorgen. Ook voor je naasten maken zij graag tijd.
Delicate keuzes voor later
Bij ziekenhuisverblijven horen soms gevoelige keuzes zoals lichaamsafstand, donatie en wilsverklaringen. De dienst patiëntenbegeleiding informeert jou en je familie hier graag over.
Begeleiding bij het overlijden van een dierbare
Iemand verliezen is altijd moeilijk. Voor nabestaanden is het vaak emotioneel een zware tijd, en er moeten nog allerlei praktische zaken geregeld worden. Je kan steeds bij ons terecht voor hulp tijdens deze moeilijke periode.
Patiëntenverenigingen
In het UZA zijn verschillende patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen actief om je een nog betere zorg en omkadering te bieden. Ze brengen lotgenoten samen en kunnen een belangrijke rol spelen in het aanvaarden en leren omgaan met jouw ziekte.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Coördinatoren
Patiëntenbegeleiding
Interessant nieuws
Geen resultaten gevonden.