Tarieven

Wat zijn de tarieven die een patiënt betaalt voor psychologische consultaties?

De tarieven voor psychologische consultaties en behandelingen variëren afhankelijk van de duur, de dienst waar je behandeld wordt, en mogelijke terugbetalingsregelingen.

Wij willen zorg zo toegankelijk mogelijk houden en bieden waar mogelijk verlaagde tarieven aan. Een deel van de kosten kan worden vergoed door het RIZIV of een (overheids)fonds, afhankelijk van jouw behandeltraject. De prijs en terugbetaling van behandelingen zijn gebaseerd op de conventies binnen het ziekenhuis en de officiële tarieven van de overheid (nomenclatuur). Deze regels bepalen welke medische handelingen geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de verplichte ziekteverzekering. Kosten die door het ziekenfonds worden vergoed, worden rechtstreeks via de derdebetalersregeling aan hen in rekening gebracht. Het bedrag dat je zelf moet betalen (remgeld) dien je altijd zelf te voldoen. Daarnaast kunnen zorgverleners ook extra kosten in rekening brengen, die je eventueel kan terugvragen via je hospitalisatieverzekering. Als je niet in orde bent met je ziekteverzekering, moet je alle kosten zelf betalen.

Standaardtarieven

Standaardtarieven

De onderstaande tarieven geven een indicatie van de prijs voor psychologische behandeling binnen het UZA. Dit zijn standaardtarieven en kunnen variëren naargelang de terugbetalingsmechanismen. Houd er rekening mee dat de tarieven jaarlijks kunnen worden aangepast op basis van de consumptie-index. Je psycholoog zal tijdens het eerste gesprek de specifieke regeling en tarieven voor jouw behandeling toelichten.

Is een geplande afspraak om de een of andere reden toch niet haalbaar voor jou? Verwittig dan zeker de dienst (telefonisch) om de afspraak te annuleren en/of te verzetten. Niet-geannuleerde afspraken voor raadplegingen kunnen worden aangerekend aan 22,85 euro. Niet nagekomen afspraken voor daghospitalisaties, slaaplabo’s, onderzoeken en ingrepen kunnen worden aangerekend aan 57,12 euro.

  • Voor een consult bij de psycholoog betaal je 62,83 euro voor een sessie van ongeveer 45 tot 60 minuten, of 31,42 euro voor een kortere sessie van ongeveer 20 tot 30 minuten.

  • Bij psychische klachten kan je behoefte hebben aan informatie en advies. Tijdens een educatieve sessie biedt een psycholoog je in een kleine groep waardevolle inzichten, waardoor je in een ondersteunende omgeving kan leren en ervaringen kan delen met anderen die vergelijkbare uitdagingen hebben. De educatieve sessie duurt ongeveer 2 uur en kost 22,85 euro.

  • Voor bepaalde klachten kan diagnostisch onderzoek noodzakelijk zijn om een goed advies te geven over de mogelijke behandeling. Dit onderzoek bestaat uit gesprekken, testen en vragenlijsten die helpen om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Dit helpt de psycholoog om een gericht behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke situatie en behoeften.

    • Een raadpleging voor neuropsychologisch onderzoek kost 126,81 euro.
    • Een neuropsychologisch onderzoek bij volwassenen kost 254,75 euro. Enkel bij longCovid en vermoeden van jongdementie is terugbetaling voorzien.
    • Voor diagnostisch onderzoek bij kinderen van 3 tot 15 jaar betaal je slechts een beperkte eigen bijdrage.
Tarieven voor specifieke psychotherapeutische behandelingen

Tarieven voor specifieke psychotherapeutische behandelingen

In het UZA bieden we ook psychotherapeutische programma's aan voor mensen met specifieke klachten. Je psycholoog of psychotherapeut legt uit hoe de verschillende diensten functioneren en welke trajecten beschikbaar zijn. Deze programma's zijn ontworpen om in te spelen op jouw unieke behoeften en je te ondersteunen in je herstel.

  • Het Centrum voor Gedragstherapie, Vermoeidheid en Functionele Klachten (CGVF) richt zich op patiënten met vermoeidheid en functionele klachten. We bieden zowel oriëntatietrajecten als doorgedreven therapie aan.

    • Oriëntatietherapie
      Oriëntatietherapie helpt patiënten hun situatie in kaart te brengen door multidisciplinaire gesprekken en testen. De prijs hiervoor bedraagt 225 euro.
    • Doorgedreven Therapie
      Doorgedreven therapie bestaat uit twaalf groepssessies cognitieve gedragstherapie, educatieve kinesitherapie en individuele psychotherapie. Deze therapie richt zich onder andere op zelfzorg, activiteitenopbouw en coping met emoties. Dit traject kost 930 euro.
  • Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGTI) biedt een effectieve behandeling voor in- en doorslaapstoornissen, evenals vroegtijdig ontwaken. De therapie omvat een intakegesprek, gevolgd door zeven groepssessies van ongeveer 1,5 uur. Voor het intakegesprek betaal je 62,83 euro, een individuele sessie kost ook 62,83 euro. Voor 7 sessies groepstherapie betaal je 325,58 euro.

  • Je kunt in het UZA terecht voor verschillende seksuele zorgen. Wij bieden therapieën aan, zoals relatietherapie, sekstherapie en gesprekstherapie, die zijn afgestemd op jouw behoeften en met respect voor jouw persoonlijke context. Voor een raadpleging bij een seksuoloog (individueel of als koppel) betaal je 69,69 euro per uur.

  • Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een vruchtbaarheidsbehandeling, kan in sommige gevallen een screening vereist zijn. Deze screening wordt uitgevoerd door een seksuoloog en kost 279,89 euro.