Aambeien
Speen (aambeien of hemorrhoiden) ontstaat door abnormale zwellingen van bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm (het anaal kanaal).
Synoniemen
Wat zijn aambeien?
Aambeien (speen of hemorrhoiden) ontstaan door abnormale zwellingen van bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm (het anaal kanaal).
Vaak volstaat een inspuiting in het opgezette bloedvat om het te doen verschrompelen of een rubberen ringetje om het bloedvat om het te doen ontzwellen. Bij onvoldoende resultaat of bij permanente last is een operatie nodig.
Oorzaken en risicofactoren
Er zijn meerdere gekende factoren die het ontstaan van speen kunnen bevorderen:
- voedingsgewoontes
- toiletgewoontes
- zwangerschap
Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak. Met andere woorden: iedereen kan speen krijgen.
Symptomen
- Bloedverlies bij de stoelgang: rood bloedverlies, voornamelijk op het toiletpapier en niet vermengd met stoelgang.
- Speenknobbels die bij het naar het toilet gaan als zwellingen naar buiten komen.
- Vaak ook pijn.
In een verder stadium zijn de speenknobbels permanent voelbaar of zichtbaar. Soms treedt er ook een vrij plotse, aanhoudende pijn op aan de anus. Dat gebeurt wanneer er een bloedklonter ontstaat in de opgezwollen bloedvaten.
Behandeling
Er bestaan verschillende soorten operaties om aambeien te behandelen.
- De keuze van de ingreep is afhankelijk van persoon tot persoon en voornamelijk van de ernst van de hemorrhoiden. De chirurg zal dit met jou bespreken.
- De operatie gebeurt meestal in dagopname. Dat betekent dat je ’s ochtends nuchter binnenkomt in het ziekenhuis en ’s avonds weer naar huis kan. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Daarom moet je voor de operatie langs bij de anesthesist. Bij jouw consultatie bij de chirurg worden daarvoor afspraken gemaakt.
- Soms is het wel nodig dat je één of meerdere dagen in het ziekenhuis blijft. Ook dit zal met je worden besproken door de chirurg.
Hemorrhoidal Artery Ligation (HAL):
Dit is een recent ontwikkelde procedure waarbij we de aanvoerende slagaders van de hemorrhoiden dichtnaaien zonder dat de zwellingen zelf worden weggesneden. Dat gebeurt met behulp van een Doppler-toestel dat precies aantoont waar de slagader zich bevindt. Deze ingreep geeft nadien niet zoveel last, maar de speenknobbels zijn ook niet meteen verdwenen. Na verloop van enkele weken zullen ze verschrompelen. Deze techniek kan dan ook niet voor alle hemorrhoiden worden toegepast.
Na de operatie
Nabloeding is het meest voorkomende probleem na een speenoperatie. Het verlies van bloed bij de stoelgang of op het papier is normaal tot een tweetal weken na de ingreep. Raadpleeg de chirurg bij:
- continu bloedverlies
- klonterig bloedverlies
- koorts
- aanhoudende pijn
Als je naar huis gaat, krijg je een brief mee voor de huisarts en een afspraak voor een controle bij de chirurg. Ook de nazorgen worden uitgelegd. Meestal is dit beperkt tot het regelmatig reinigen van de anale streek met helder water uit de douche.