Coronaire bypassoperatie

Bij een coronaire bypassoperatie worden vernauwde kransslagaders overbrugd.  Dit kan via minimaal invasieve chirurgische techniek (kleine snede) of via een openhartoperatie waarbij het borstbeen geopend wordt.  Bij een traditionele ingreep maakt de chirurg een grote snee (ongeveer 20-25 cm) in het borstbeen om toegang te krijgen tot het hart.  Bij minimale technieken worden kleinere sneden gebruikt (meestal 5-8 cm) vaak tussen de ribben door wat minder ingrijpend is.

Synoniemen

Overbruggingsoperatie,
Kransslagaderoperatie,
CABG,
Endo CABG
Praktisch

Maak een afspraak

Cardiochirurgie

Niet beschikbaar
Route 143A
Wat is een coronaire bypassoperatie?

Wat is coronaire bypassoperatie?

Bij een coronaire bypassoperatie worden vernauwde kransslagaders overbrugd. De procedure wordt OPCAB genoemd, een afkorting van off-pump coronary artery bypass.

De chirurg overbrugt de vernauwingen met een gezond bloedvat zodat een nieuwe en goede bloedvoorziening van het hart wordt verzekerd. De slagaders links en rechts achter het borstbeen (arteria mammaria), een ader uit het been (vena saphena magna) of een slagader uit de arm (arteria radialis) kunnen hiervoor dienen.

De chirurg verbindt die met de grote lichaamsslagader en de kransslagader, voorbij de vernauwing, zodat de hartspier weer voldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Soms moet het hart even volledig stilgelegd worden en wordt de bloedsomloop ondersteund met behulp van de hartlongmachine (perfusie). Soms wordt het maar gedeeltelijk stilgelegd via een toestelletje met zuignapjes dat het werkveld van de chirurg onbeweeglijk maakt.

De ingreep duurt normaal ongeveer 4 uur. Na de operatie sluit de chirurg het borstbeen met behulp van metalen draden.

Betrokken diensten

  • De dienst cardiochirurgie staat in voor operaties aan het hart.
  • Op de dienst intensieve zorg (INZO/IZ) worden patiënten opgenomen die nood hebben aan complexe behandelingen en intensieve monitoring.