Een CT-scan (computertomografie) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van röntgenstraling.

Synoniemen

Computer Tomografie Scan,
ct
Praktisch

Maak een afspraak

Radiologie

Niet beschikbaar
Route 143
Wat is een CT-scan?

Wat is een CT-scan

Een CT-scan (Computer Tomografie) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van röntgenstraling om het lichaam of bepaalde lichaamsdelen gedetailleerd in kaart te brengen. Elk lichaamsdeel kan met een CT-scan onderzocht worden.

Tijdens het onderzoek lig je in een tunnel en wekt de CT-scanner via röntgenstraling bepaalde signalen in het lichaam op. De computer vangt deze signalen via een antenne op en zet deze om in 3D-beelden. De beelden tonen een dwarsopname van het lichaam of onderzochte lichaamsdelen.

De blijvende technische innovaties zorgen ervoor dat er steeds minder straling nodig is tijdens een onderzoek.

CT
  • Soms zijn er bijwerkingen door de contrastvloeistof:

    • Warmtegevoel, vreemde smaak, misselijkheid en/of plasgevoel tijdens inspuiting: dit verdwijnt vanzelf na enkele minuten.
    • Allergische reacties door het gebruik van contrastmiddelen en/of medicatie: roodheid, huiduitslag/-zwelling, heesheid, benauwdheid, niezen … (heel zelden).
    • Schadelijke effecten op de nieren (heel zelden, vooral bij mensen met een minder goede nierfunctie.
Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

  1. 1

    Meld je op de dag van je afspraak aan bij de inschrijfbalie op de dienst radiologie (route 143, 2e verdieping). 

    Na de inschrijving neem je plaats in wachtkamer drie. Eventueel vragen we je een vloeistof (water of verdund contrast) te drinken terwijl je hier wacht.

    De verpleegkundige brengt je naar de omkleedruimte en legt je het onderzoek grondig uit. Je zal gevraagd worden om het te onderzoeken lichaamsdeel vrij te maken en alle metalen voorwerpen aan/in dit lichaamsdeel (sierraden, horloge, piercings ...) uit te doen.  

    Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij je arts.

    Als er contraststof nodig is voor het onderzoek, zal er een infuus in je arm geprikt worden.

  2. 2

    Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 5 minuten, afhankelijk van het soort onderzoek en het te onderzoeken lichaamsdeel. De voorbereidingstijd en nazorg kunnen variëren van een half uur tot een uur.

    Een verpleegkundige neemt de CT-scan. Nadien analyseert de arts-radioloog de CT-beelden. Het onderzoek gebeurt op de dienst radiologie.

    • De verpleegkundige brengt je naar de onderzoeksruimte waar je op de onderzoekstafel gaat liggen.
    • Daarna word je in de scanner geschoven en kan het onderzoek beginnen.
    • Het CT-toestel wekt via röntgenstraling bepaalde signalen in je lichaam op. De computer vangt deze signalen via een antenne op en zet deze om in 3D-beelden (dwarsopnamen).
  3. 3
    • De arts-radioloog bekijkt de beelden en stuurt ze door naar het beeldverwerkend systeem van het UZA (PACS). Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar je aanvragende arts. Hij/zij zal de resultaten met jou bespreken.
       
    • Je gaat naar de omkleedruimte om je terug aan te kleden. Daarna mag je vertrekken.
       
    • Heb je contrastvloeistof gekregen? Drink dan de rest van de dag voldoende water (min. 2 liter). Zo verdwijnt het contrast sneller uit je lichaam.
       
    • Heb je voor het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor je werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Betrokken diensten

  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).
maguza

de interventionele radiologie en longziekten introduceren veelbelovende nieuwe technieken.