DMSA-scan
Een nierschorsscintigrafie of DMSA-scan is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof de werking van de nieren beoordeeld wordt.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Nucleaire geneeskunde
Wat is een DMSA-scan?
Een nierschorsscintigrafie of DMSA-scan is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof (tracer) de werking van één of beide nieren beoordeeld wordt. Deze scan wordt bijvoorbeeld gebruikt om te onderzoeken of er beschadiging van het nierweefsel te zien is in geval van een urineweginfectie.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voorbereiding
- Je moet niet nuchter zijn voor het onderzoek.
- Dit onderzoek gebeurt niet in geval van zwangerschap. Overleg met je arts. Verwittig op voorhand als je mogelijk zwanger bent.
- Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt door de arts een afspraak gemaakt op de afdeling kindergeneeskunde. Hier wordt een halfuur voor het onderzoek een infuusnaald ingebracht als voorbereiding op het onderzoek. Hierna ga je naar de afdeling nucleaire geneeskunde.
- 2
Voor het onderzoek
- We dienen de tracer bij voorkeur toe via een ader in de arm.
- De licht radioactieve vloeistof wordt via het bloed opgenomen in het nierweefsel.
- Deze stof moet 2 tot 6 uur inwerken. De verpleegkundige meldt het uur waarop de foto's worden genomen.
- Na toediening van de tracer is het belangrijk om extra water te drinken (minstens 1 liter) en frequent te plassen.
- 3
Het onderzoek zelf
- Het onderzoek start met een lege blaas. Vlak voor de start van het onderzoek vragen wordt gevraagd te gaan plassen. Bij kleine kinderen wordt een schone luier aangedaan.
- Voor het onderzoek dien je op je rug plaats te nemen op de onderzoekstafel. De camera wordt ter hoogte van de romp geplaatst.
- Het onderzoek duurt zo’n 30 minuten.
- Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stil liggen.
- Voor bepaalde indicaties zijn er bijkomende opnames noodzakelijk 24 uur na toediening van de tracer. De arts of verpleegkundige meldt het uur waarop de bijkomende foto's worden genomen.
Ongemakken en bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen beschreven op de licht radioactieve stof. De stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren volledig uit het lichaam.
- 4
Na het onderzoek
- Je mag zelf met de wagen naar huis rijden.
- Je mag gewoon eten en drinken.
- Na het onderzoek is het belangrijk om extra water (1 liter) te drinken en frequent te plassen.
- Vermijd langdurig (>2 uur) en zeer dicht (<50 cm) contact met zwangere vrouwen en jonge kinderen (<12 jaar), gedurende 24 uur na toediening van de tracer.
- 5
De resultaten
De resultaten worden bezorgd aan je behandelend arts. Hij of zij bespreekt ze met jou.