Echografie van de prostaat
Tijdens dit onderzoek bekijkt de arts via een echografie-probe die wordt ingebracht langs de aars de anatomie en grootte van de prostaat in detail. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd bij patiënten met lage aantallen zaadcellen bij wie een blokkade van de zaadleider vermoed wordt. Deze echografie zelf is doorgaan pijnloos, maar je kan een oncomfortabel gevoel ervaren bij het inbrengen van echo-probe.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Urologie
Wat is een echografie van de prostaat?
Met een echografie kan de uroloog de (grootte en structuur van de) prostaat en zijn omgeving bekijken.
Een echografie van de prostaat wordt onder andere uitgevoerd:
- om de afmeting van de prostaat in te schatten;
- voor een ingreep;
- om prostaatkanker vast te stellen;
- ...
De prostaat is een klier die vlak onder de blaas en om de plasbuis heen zit. De prostaat speelt een rol bij de mannelijke voortplanting en is ongeveer even groot als een walnoot.
Mogelijke ongemakken/risico's
Er zijn geen ernstige complicaties beschreven na een echografie van de prostaat. Sommigen ervaren na de echografie kortdurend wat ongemak ter hoogte van de anus. Voor een echografie van de prostaat wordt geen radioactieve straling gebruikt.
Onderzoek / Verloop
Een echografie is een veilig en pijnloos beeldvormend onderzoek dat gebruik maakt van geluidsgolven die in het lichaam worden gestuurd (vanuit een echosonde). Door de weerkaatsing van deze golven kunnen de organen, zoals de prostaat, in beeld gebracht worden. Op die manier kan de uroloog de grootte en structuur van de prostaat nagaan.
- 1
Voor het onderzoek
- Meld je aan op het afgesproken tijdstip en plaats. Ben je verhinderd? Neem dan contact op met de dienst urologie.
- Bij een echografie van de prostaat is er geen speciale voorbereiding nodig.
- 2
Het onderzoek zelf
Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
- Kleed je om in de echokamer en hou enkel je bovenkleding aan.
- Ga op je zij op de onderzoekstafel liggen.
- De onderzoeker voelt eerst met zijn vinger aan de prostaat (via de anus).
- De onderzoeker brengt vervolgens een dunne echosonde (kunststof buisje) enkele centimeters in je anus in.
- Via deze sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op het echoscherm. De onderzoeker kan zo de prostaat nauwkeurig meten en de inwendige vorm bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat, zoals kwaadaardige gezwellen, zichtbaar worden.
Je uroloog bespreekt meteen samen met jou de resultaten.
- 3
Na het onderzoek
Nadat het onderzoek is afgelopen en je de resultaten hebt besproken, mag je direct naar huis. Je kan zonder problemen autorijden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.