Elektro-encefalogram (EEG)
Onderzoek waarbij de activiteit van je hersenen wordt gemeten.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Kinderneurologie
Onderzoek / Verloop
Tijdens het EEG wordt er een net-muts op het hoofd van onze patiëntjes gezet. Hieronder worden blokelektroden gezet waaraan we kabels in alle kleuren van de regenboog hangen die dan op hun beurt verbonden zijn met een computer. Onder de blokjes brengen we nog wat geleidsingsgel aan zodat we zeker de activiteit goed kunnen meten. Eens de muts goed geïnstalleerd is, duurt het onderzoek ongeveer 15 à 20 minuutjes. Tijdens het onderzoek geven we korte opdrachten zoals ‘even de ogen sluiten’ en ‘blazen d.m.v een molentje te doen draaien’ om eventuele epileptische activiteit uit te lokken. Tegen het einde van het onderzoek zetten we ook nog onze flitslichtjes op, ook om eventuele epileptische activiteit uit te lokken.
Naast epileptische activiteit kunnen we ook nagaan of de aanwezige activiteit normaal is voor de leeftijd van onze patiëntjes en of dat er al dan niet een ontwikkelingsachterstand is.
- 1
Voorbereiding op het onderzoek
Voor het onderzoek mag je alle medicatie die je thuis neemt, gewoon verder innemen, zeker eventuele anit-epileptica. Je hoeft ook niet nuchter te zijn en je mag zelfs wat drinken tijdens het onderzoek zelf. Eten hebben we liever niet omdat de beweging van de kaakspieren te veel de kwaliteit van het EEG verstoort.
Er is geen speciale kledij vereist, maar haarrekkers, speldjes, haarbanden, petten, hoofddoeken… moeten wel uit-/afgedaan worden zodat we de muts goed opgezet krijgen.Je mag altijd gezelschap meenemen en een kam of borstel meebrengen om nadien je haren terug wat in model te brengen, is ook altijd praktisch.
- 2
Het onderzoek zelf
Het EEG gaat steeds door in het EEG-lokaal route 29 in het Moeder- en kindcentrum van het UZA.
Het onderzoek verloopt als volgt:
- Je komt binnen in ons lokaal waar we met 1 of 2 verpleegkundigen zullen aanwezig zijn.
- We vragen naar je stickers met je gegevens op.
- We scannen je stickers zodat we zeker de juiste gegevens in onze computer hebben staan.
- We meten je hoofdomtrek met een lintmeter.
- Ze zetten, naargelang je hoofdomtrek, een rode, gele of groene muts op.
- We plaatsen de oranje blokelektrode’s eronder;
- We brengen gel aan tussen de oranje blokjes en je hoofd.
- We connecteren de gekleurde kabels met de blokjes op je hoofd.
- Het onderzoek is nu gestart, soms moeten we nog eens even een kabel terug goed steken of wat extra gel bevestigen.
- Eerst gaan we vragen om je ogen te sluiten voor ongeveer 20sec.
- Nadien mag je, als je ouder bent dan 3 jaar en je dit ook kan, gedurende 3 minuten blazen op een molentje.
- Na het blazen mag je even rusten en als je uitgerust bent, vragen we nogmaals om gedurenden 3 minuten te blazen.
- Ook nu geven we je even de tijd om te bekomen, nadien maken we het lokaal volledig donker en starten we de lichtflitsen.
- Indien je een bril draagt, moet je die nu zeker afzetten.Na de lichtflitsen laten we het EEG meestal nog even doorlopen om dan na een paar minuutjes af te sluiten.
- Nadat we het afgesloten hebben, halen we de muts met blokjes van je hoofd en proberen we de gel een beetje weg te wassen.
- Het onderzoek is afgelopen en jn mag terug naar de wachtzaal gaan.
- 3
Na het onderzoek
Na het onderzoek heb je meestal nog een consultatie bij de arts, dus wacht je in de wachtzaal tot de arts je binnenroept.
Mogelijke klachten na een EEG?
Er zijn geen lichamelijke klachten of complicaties die kunnen optreden na het EEG.
Tijdens het EEG geven we epilepsie-uitlokkende opdrachtjes, dus kan het wel zijn dat je een aanval krijgt tijdens het onderzoek zelf. Dit is niet erg, het geeft juist meer informatie over je epilepsie. - 4
De resultaten
Het EEG wordt geanalyseerd door de EEG-analysten en/of de arts zelf zodat er op het consult nadien de resultaten besproken kunnen worden en ook eventuele behandelplannen opgestart of opgevolgd kunnen worden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.