Fotodynamische therapie (PDT)
PDT is een behandeling voor huidkanker of een voorstadium van huidkanker.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Alternatieve behandelingen
Een alternatieve behandeling is daglicht-PDT. Hierbij wordt in plaats van een lamp daglicht gebruikt.
Andere behandelingen voor huidkanker zijn chirurgie en celdodende crèmes zoals 5-fluorouracil (Efudix) en imiquimod (Aldara).
Mogelijke ongemakken/risico's
Je kan tijdens en na de behandeling een branderig gevoel ervaren. Heel soms hebben patiënten last van pigmentverschuivingen en littekens.
Behandeling
- 1
Voor de behandeling
Er is meestal geen specifieke voorbereiding voor PDT.
Is de huid erg ruw en verdikt of zijn er veel korsten? Dan is er eerst soms een voorbehandeling nodig met een ontschilferende zalf.
- 2
De behandeling
- De arts-assistent of de verpleegkundige verwijdert eerst de korsten.
- Daarna wordt de huidtumor ingesmeerd met een speciale crème en afgedekt met een verband. De crème moet drie tot vier uur inwerken. Dan mag je van de afdeling weggaan.
- Nadien verwijderen we het geheel en belichten we de plek met een lamp die (rood) licht uitstraalt. Deze belichting duurt ongeveer 8 minuten per plek, ook afhankelijk van de grootte van de plek. Tijdens de belichting beschermen we je ogen met een speciale bril.
- De totale behandeling duurt ongeveer een halve dag.
- 3
Na de behandeling
Na de behandeling mag je naar huis. Je krijgt meteen een vervolgafspraak met de arts.
- 4
Nazorg en revalidatie
De behandelde huid wordt meestal dik en rood. Dit is normaal. Soms ontstaat er een korst of een kleine schaafwond of brandwond. Meestal geneest dit na een paar dagen tot weken. Om de genezing te bespoedigen mag je een wondhelende zalf smeren.
In de eerste weken na de behandeling moet je de behandelde huid ook goed beschermen tegen de zon. Gebruik daarvoor een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.
Tegen pijnklachten mag je een paracetamol innemen. Een koelelement op de plek leggen kan ook helpen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
'Momenteel zien we een enorme golf van huidkankers, en die zal in de toekomst alleen maar toenemen.'
Dr. Olivier Aerts