Gynaecologisch (routine)onderzoek
Tijdens een routinecontrole voert de gynaecoloog een inwendig en/of uitwendig onderzoek van de geslachtsorganen uit en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Gynaecologie
Wat is een gynaecologisch (routine)onderzoek?
Tijdens een routinecontrole voert de gynaecoloog een inwendig en/of uitwendig onderzoek van de geslachtsorganen uit en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.
Voor wie?
< 25 jaar
Als je geen klachten hebt, heeft een gynaecologisch onderzoek voor de leeftijd van 25 jaar weinig zin. Wanneer je een raadpleging op de dienst gynaecologie boekt, om bijvoorbeeld met contraceptie zoals de pil te starten, volstaat een onderzoek van gewicht en bloeddruk en is een inwendig gynaecologisch onderzoek overbodig.
Als je wel klachten hebt, zoals pijn, witverlies of abnormale bloedingen, kan een gynaecologisch onderzoek wel aangewezen zijn.
> 25 jaar
We raden aan om op je 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.
50 – 69 jaar: aanvullende mammografie
We raden vrouwen tussen 50 en 69 jaar aan om iedere 2 jaar gratis een aanvullende mammografie te laten nemen. Dat is een radiografische foto van de borst om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.
Als er een verhoogd persoonlijk of familiaal risico op borstkanker bestaat, kan het zijn dat men vroeger met onderzoek begint en/of eventueel meer uitgebreide onderzoeken doet. Bij het familiaal voorkomen van borstkanker wordt een genetisch onderzoek in verband met familiale borstkanker aanbevolen. Daarvoor kan je terecht op de dienst genetica en de borstkliniek.
Bij vrouwen op jongere leeftijd zonder verhoogd risico is een mammografie niet aanbeloven.
Controle en zwangerschap
Bij zwangerschap raden we zwangerschapscontroles aan.
Onderzoek / Verloop
Je bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarbij je eventuele klachten kan bespreken en vragen kan stellen. Daarna volgt een klinisch onderzoek, dat meestal uit vier onderdelen bestaat:
- 1
Speculumonderzoek
De gynaecoloog bekijkt met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. Indien nodig wordt een uitstrijkje genomen. Een uitstrijkje is een onderzoek om voorlopers van baarmoederhalskanker en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen.
- 2
Inwendig onderzoek
De gynaecoloog gaat met de vingers de grootte, de beweeglijkheid en eventuele pijngevoeligheid van de inwendige geslachtsorganen (baarmoeder en eierstokken) na.
- 3
Gynaecologische echografie
Met een gynaecologische echografie brengt de gynaecoloog de inwendige geslachtsorganen in beeld. Meestal gebeurt dat met een vaginale echografie, soms met een abdominale echografie.
- 4
Borstonderzoek
De gynaecoloog onderzoekt met de vingers de borsten en de klierstreken op onregelmatigheden, samengetrokken huid, knobbeltjes en afscheiding.