Hartcoherentie

Hartcoherentie is een specifieke  ademhalingstechniek met als doel het versterken van onze weerbaarheid.

Praktisch

Maak een afspraak

Medische psychologie

Psychiatrie

Niet beschikbaar
Route 58
Waar vinden deze sessies plaats?
  • Intakegesprek en individuele sessies 
    UZA, raadpleging medische psychologie en  psychiatrie (route 58) 
  • Groepstherapie
    Zorghotel Drie Eiken (UZA Campus)
    Auto- en fietsparkeren kan (tijdens de sessie) op de parking van het Zorghotel.
Wanneer vinden deze sessies plaats?

De vier groepssessies vinden tweewekelijks plaats op vrijdagnamiddag tussen 13u en 14u30. Individuele sessies zijn ook mogelijk.

Wat kosten deze sessies?

De kostprijs voor de groepssessies bedraagt €185 (tarieven 2024). De kostprijs voor de individuele sessies bedraagt €62,83 per sessie (tarieven 2024).

Wat is hartcoherentie?

Wat is hartcoherentie?

Onze ademhaling, hartritme en brein zijn met elkaar verbonden. Ze communiceren met elkaar. Als we stress ervaren is onze ademhaling meer oppervlakkig en verhoogt onze hartslag. Stresserende gedachten oefenen een invloed uit op ons hartritme. Hartcoherentie is een specifieke  ademhalingstechniek met als doel het versterken van onze weerbaarheid. Met een eenvoudige maar doeltreffende ademhalingsoefening train je jouw veerkracht om beter met stress situaties om te (leren) gaan.


De oefening zorgt voor een beter evenwicht tussen lichaam en brein. Via ademhaling train je de flexibiliteit van het hartritme. Jouw hart zendt tijdens het beoefenen van hartcoherentietraining signalen van rust en veiligheid naar het brein. Met behulp van biofeedback krijg je op een scherm te zien wat hartcoherentie met je doet. 

Voor wie is hartcoherentie geschikt?

Of je nu regelmatig stress ervaart en op zoek bent naar meer rust of herstellende bent van een burn-out; hartcoherentie kan ondersteuning bieden. Ook voor mensen die leiden aan (chronische) slapeloosheid is hartcoherentie geschikt om stress te (leren) reguleren. Het vraagt inzet en motivatie om regelmatig te oefenen. Zo bouw je een vaardigheid op om een positief effect uit te oefenen op het herstelvermogen van jouw lichaam en brein. Zo wordt het evenwicht tussen beide hersteld.

Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

De behandeling bestaat uit vier sessies.

  1. 1

    Wat doet stress met ons lichaam en ons brein? Een toelichting van de werking van ons zenuwstelsel als belangrijke basis om goed te begrijpen wat de meerwaarde is van hartcoherentie. Een eerste oefening om te onthaasten wordt aangereikt.

  2. 2

    Hoe werk ik aan meer balans tussen lichaam en brein? Wat is de functie van het hart en hoe werkt hartcoherentie? We voeren een biofeedback meting uit en leren een praktische oefening. 

  3. 3

    Wat is de invloed van emoties en de rol van hormonen bij het beoefenen van hartcoherentie? Hoe kan je jouw veerkracht blijvend versterken en een beter emotioneel evenwicht bekomen? 

  4. 4

    Hoe blijft hartcoherentie een gewoonte in jouw leven? Wat met acute en langdurige stresssituaties? We voeren opnieuw een biofeedback meting uit om de evolutie te bekijken.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Psychologen

Betrokken diensten

  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
  • Het specialisme psychiatrie maakt in het UZA deel uit van de dienst Medische psychologie en psychiatrie en omvat drie werkgroepen.
  • Diagnose en multidisciplinaire aanpak van slaapproblemen.
Overige