Infiltratie van de zenuwknoop aan de hals
Door het ganglion stellatum te behandelen, proberen we de pijngeleiding te beïnvloeden waardoor in veel gevallen de pijn vermindert.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Pijncentrum | infiltratie
Wat is een infiltratie van het ganglion stellatum?
Het ganglion stellatum is een zenuwknoop die zich bevindt ter hoogte van de hals naast de zevende halswervel. Om pijn ter hoogte van de arm of hartstreek te behandelen, kan dit ganglion gestimuleerd worden. Door het ganglion stellatum te behandelen, proberen we de pijngeleiding te beïnvloeden waardoor in veel gevallen de pijn vermindert.
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de ingreep/behandeling
- Voor de behandeling hoef je niet nuchter te zijn; je mag eten en drinken. Je mag ook ochtendmedicatie innemen met een kleine hoeveelheid water.
- Kies voor gemakkelijke, loszittende kledij tijdens de behandeling. Draag geen juwelen. Laat waardevolle voorwerpen thuis.
- Zorg ervoor dat iemand je naar het ziekenhuis brengt, want na de behandeling mag je zelf niet rijden. Zorg voor begeleiding indien je gebruik maakt van het openbaar vervoer.
- 2
De ingreep/behandeling
- Op het pijncentrum plaatst de verpleegkundige eerst een infuus.
- Je gaat op de rug liggen op de behandeltafel.
- De hals wordt ontsmet om infectie te voorkomen. De huid wordt eventueel verdoofd.
- Met een echografie of een RX wordt de naald correct gepositioneerd.
- Vervolgens wordt het pijnstillend mengsel ingespoten.
- 3
Na de ingreep/behandeling
Na de behandeling blijf je nog 60 minuten in observatie. Na akkoord van de arts kan je terug naar huis.
- 4
Mogelijke complicaties
- Tijdelijke pijn op de insteekplaats.
- Tijdelijke pupilveranderingen en eventueel afhangend ooglid door de verdoving van de sympaticusknoop komt vaak voor.
- De eerste dagen na de infiltratie kan je pijn ervaren in het aangezicht. Je kan hiervoor pijnstillers innemen.
- Als er medicatie in een kleine slagader wordt ingespoten, kan dit een epileptische reactie veroorzaken. Omdat de procedure steeds onder echografie of RX gebeurt, is de kans hierop uiterst klein.
- Als er corticosteroïden worden gebruikt, kan je hiervan nevenwerkingen hebben: (tijdelijke) gewichtstoename, spierzwakte, rood gelaat, ontregeling van het bloedsuikergehalte, effect op het bot (botontkalking/osteoporose). Deze nevenwerkingen treden over het algemeen pas op als er verschillende infiltraties na elkaar plaatsvinden.
- Na de infiltratie kunnen je bloeddruk en hartritme tijdelijk dalen door de plaatselijke verdoving. Ook tijdelijke duizeligheid is mogelijk. Daarom wordt je na de behandeling nog 60 minuten geobserveerd.
- Ernstige complicaties zoals bloedingen, infectie (bv. hersenvliesontsteking) en zenuwbeschadiging zijn erg zeldzaam.