Lichte verdoving met gasmengsel

Voor sommige kleine procedures en onderzoeken kunnen we je kind lichtjes verdoven met een gasmengsel. Je vindt hieronder meer informatie. Heb je nog vragen, stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. 

Praktisch

Maak een afspraak

Kindergeneeskunde

Niet beschikbaar
Route 26
Wat is een lichte verdoving met een gasmengsel?

Wat is een lichte verdoving met een gasmengsel?

Soms hanteren we als lichte verdoving een mengsel van lachgas (50 %) en zuurstof (50 %) dat via een maskertje wordt toegediend. Het product brengt je kind niet in slaap, maar zorgt voor een sufheid waardoor je kind beter kan ontspannen, minder bang is en minder pijn heeft.

Procedure

Hoe verloopt de procedure?

Je kind ademt het gas rustig in via een masker. Het lijkt alsof hij/zij een groene ballon opblaast. Na enkele minuten is het ingewerkt en kan het onderzoek beginnen.

  • Tijdens de procedure blijft je kind bij bewustzijn. We praten met je kind om het gerust te stellen en leiden het af door liedjes te zingen, verhaaltjes te vertellen of een spelletje te spelen. 
  • We dienen het product toe zolang de procedure duurt. De toediening gebeurt door mensen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. 
  • Als ouder/verzorger mag je gedurende de hele procedure bij je kind blijven (zwangere vrouwen mogen niet aanwezig zijn tijdens de toediening van dit product.

Dit product is al na enkele minuten uitgewerkt. Bijwerkingen zoals hoofdpijn en misselijkheid kunnen soms voorkomen, maar zijn mild en kortdurend. Er kan een kort tijdelijk geheugenverlies optreden: je kind weet achteraf niet goed meer wat er gebeurd is.

Hoe omgaan met pijn?

Zelfs onder de lichte verdoving kan de ingreep een beetje pijnlijk zijn. Soms is plaatselijke en/of algemene pijnstilling nodig, bijvoorbeeld via een verdovende pleister. Bespreek dit met de behandelende arts.

Hoe bereid je je kind voor?

Bereid je kind al voor op de ingreep door te bespreken wat er gaat gebeuren. Dit kan al wat angst wegnemen. Als je kind weet wat er gaat gebeuren, zal het ook beter meewerken en verloopt de ingreep vlotter.

Als het een nuchtere bloedafname betreft, zullen we je dat specifiek melden. Anders moet je kind niet nuchter zijn: een lichte maaltijd eten en drinken is toegestaan.

Betrokken diensten

  • De dienst kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie voor kinderen van 0 tot 16 jaar.