Lumbale artrodese
Wanneer de tussenwervelschijf pijn veroorzaakt of wanneer pijn ontstaat in gewrichtjes, omdat de tussenwervelschijf onvoldoende zijn taak als schokdemper uitvoert.
Wat is lumbale artrodese?
Rugpijn kan ontstaan doordat de tussenwervelschijf (discus) niet goed functioneert. De tussenwervelschijf zelf veroorzaakt pijn of pijn ontstaat in gewrichtjes (facetgewrichten), omdat de tussenwervelschijf onvoldoende zijn taak als schokdemper uitvoert.
Wanneer de zenuw - die vanuit het ruggenmergkanaal naar de benen loopt - onvoldoende ruimte heeft, kan pijn naar de benen ontstaan. Naast pijnklachten kunnen ook gevoelsstoornissen en controleverlies van de onderste ledematen ontstaan als gevolg van druk op de zenuw(en). Die druk is het gevolg van de verplaatsing van een stukje van de tussenwervelschijf of wordt veroorzaakt door een vernauwing van het ruggenmergkanaal door artrose. Er zijn verschillende mogelijkheden om die klachten te behandelen: rust, kinesitherapie, medicatie of injecties.
Soms zijn deze eenvoudige (conservatieve) behandelingen ontoereikend. De arts beslist dan om een heelkundige ingreep uit te voeren. Bij een lumbale artrodese (vastmaakoperatie of verstijvingingreep) worden 1 of meerdere wervellichamen aan elkaar vastgemaakt.
Behandeling lumbale artrodese
- 1
Voorbereiding lumbale artrodese
Het is belangrijk dat de arts voor een dergelijke operatie een goed beeld heeft van jouw algemene gezondheidstoestand. Omdat de operatie onder algemene verdoving plaats vindt, onderga je eerst een aantal vooronderzoeken. Het is verder ook belangrijk dat je alle resultaten van radiologische onderzoeken (RX ,CT, NMR) meebrengt naar het ziekenhuis op de dag van jouw opname. Die resultaten zijn onontbeerlijk bij de uitvoering van de operatie.
De dag van de operatie wordt de operatiestreek geschoren en die zone wordt een eerste keer ontsmet. Je krijgt elastische kousen aan beide benen om klontervorming en ontsteking van de aders (flebitis) te voorkomen. Je krijgt ook een infuus in de arm om medicijnen toe te dienen.
- 2
De ingreep: lumbale artrodese
Via een verticale snede krijgt de chirurg toegang tot de wervelzuil. Er worden schroeven geplaatst in de betrokken wervellichamen en eventuele knellingen van de zenuwbanen worden opgelost.
Bij een lumbale artrodese worden de schroeven verbonden met een staaf of plaat. De uiteindelijke bedoeling van de ingreep is dat de betrokken wervels aan elkaar vastgroeien met bot. Dit bot wordt gerecupereerd ter hoogte van de geopereerde wervel, ter hoogte van de heupkam of er wordt bot voorzien uit een botbank. Het bot wordt geplaatst rond of tussen (kooien) de wervellichamen.
De wonde wordt gesloten nadat een buisje werd achtergelaten. Dit buisje evacueert het bloed en het wondvocht en wordt na enkele dagen verwijderd.
- 3
Na de lumbale artrodese
De eerste dagen zijn erg pijnlijk. Uiteraard krijg je pijnmedicatie om de postoperatieve periode zo aangenaam mogelijk te maken.
Risico's
Bij elke operatie onder algemene verdoving is er het risico van de verdoving, al wordt dat dankzij de vooruitgang op dat gebied steeds kleiner. Met vragen over de risico’s van de verdoving kan je altijd terecht bij de anesthesisten.
Tijdens de ingreep wordt er gewerkt rond zenuwbanen. Zenuwschade is nooit volledig uit te sluiten, maar door een juiste opleiding en de ervaring van de chirurg wordt dit risico tot een minimum beperkt.
- Het risico op een infectie tijdens of na de ingreep wordt beperkt door een steriele manier van handelen en doordat je tijdens en na de operatie antibiotica krijgt toegediend.
- Het risico op flebitis wordt gereduceerd door het dragen van steunkousen en door het toedienen van bloedverdunners.