Lumbale discus hernia

Bij een discus hernia heb je een uitpuiling vanuit de tussenwervelschijf. Deze uitpuiling geeft een druk op de zenuw die in het ruggenmergkanaal verloopt.

Wat is lumbale discus hernia?

Wat is lumbale discus hernia?

De wervelkolom bestaat uit verschillende wervellichamen. In de lage rug hebben we 5 lendenwervellichamen. Tussen de wervellichamen hebben we tussenwervelschijven (discus). Bij een discus hernia heb je een uitpuiling (hernia) vanuit de tussenwervelschijf. Deze uitpuiling (hernia) geeft een druk op de zenuw die in het ruggenmergkanaal verloopt.

Symptomen

  • pijn vanuit de rug naar de benen
  • tintelingen
  • gevoelsstoornissen (voosheid)
  • krachtsvermindering
Diagnosestelling

Diagnosestelling

Het verhaal van iemand met een discus hernia is vaak heel typerend: pijn in het been volgens een welbepaald traject komt altijd voor. De arts besteedt vooral aandacht aan de plaats in jouw been waar je de pijn voelt, en kijkt hij na of er gevoelsstoornissen of krachtsverlies zijn.

Als de arts vermoedt dat er een hernia aanwezig is, wordt meestal overgegaan tot het uitvoeren van een CT-scan of MRI-scan. Soms is een aanvullend EMG-onderzoek nuttig. Hiermee wordt de functie van de zenuwbaan nagegaan.

Behandeling

Behandeling

  • Je krijgt ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, gecombineerd met een periode van relatieve rust. Als je last krijgt van spierkrampen, kan ook een spierontspannend middel ook een oplossing zijn. Deze behandeling wordt meestal gecoördineerd door je huisarts.

  • Wanneer rust en medicijnen een onvoldoende resultaat geven, gaat de arts vaak over tot infiltraties op basis van cortisone ( steroïden). Epidurale injecties (de vloeistof wordt hierbij in het ruggenmergkanaal geïnjecteerd) worden het meeste gebruikt. Soms beslist de arts tot neuroforamen infiltraties: hierbij wordt de vloeistof rond een welbepaalde zenuw geïnjecteerd. Bedoeling hiervan is om een tijdelijke beterschap te geven door de betrokken zenuw te ontzwellen. Het lichaam zelf kan zorgen voor het verdwijnen van de hernia door verschrompeling van de uitstulping. Deze behandeling is in de meeste gevallen voldoende efficiënt. Soms is het nodig om deze infiltratie 2 tot 3 keer te geven, soms kort na elkaar.

  • Als de pijn aanwezig blijft na deze eenvoudige behandelingen, dringt een operatie zich op. Deze ingreep wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Hierbij wordt de hernia via een kleine incisie op microchirurgische wijze uit het ruggenmergkanaal verwijderd. Hoewel het om een delicate ingreep gaat, zijn de kansen op complicaties klein. Na de operatie zijn de klachten vrijwel onmiddellijk beter. Soms kunnen de klachten wat langere tijd nodig hebben om volledig te verdwijnen. Dit is zeker het geval voor de voosheid en het eventuele krachtsverlies.

    De eerste dagen na de operatie heb je vooral last van operatiepijn aan de rug zelf. Hier krijg je pijnstillende medicijnen voor. De dag na de operatie begeleidt een kinesist jou om uit bed te komen. Je verblijft gemiddeld 2 à 3 nachten in het ziekenhuis. De eerste 14 dagen na de ingreep houd je het beste relatieve bedrust. Je mag uit bed voor korte wandelingen. Lang staan en zitten wordt afgeraden. Nadien mag je meer en langer uit je bed komen, maar blijf wel binnen je pijngrenzen. Na zes weken mag je fietsen en lichte klusjes uitvoeren. Opnieuw aan het werk gaan hangt af van het type werk. Bespreek dit met je arts.

Betrokken diensten

  • Dit specialisme behandelt alle vormen van bot- en spierproblemen, met andere woorden alle afwijkingen van het bewegingsstelsel.
  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).

Maak een afspraak

Orthopedie

Niet beschikbaar
Route 104