Tijdens een MIBI-test bekijken we de doorbloeding van je hartspier tijdens een belasting.

Praktisch

Maak een afspraak

Cardiologie

Niet beschikbaar
Route 144
Wat is een MIBI-test?

Wat is een MIBI-test

Tijdens een MIBI-test bekijken we de doorbloeding van jouw hartspier tijdens een belasting. Het resultaat wordt vergeleken met de doorbloeding van jouw hartspier in rust. Als de doorbloeding bij inspanning verstoord werd, kan dat op een vernauwing in de kransslagaders wijzen.

Als een patiënt geen voldoende hoge inspanning met de fiets kan leveren, wordt het hart belast door het geneesmiddel Dobutamine® of Adenosine® toe te dienen. Dobutamine doet het hart sneller en krachtiger kloppen zonder dat je daarvoor zelf een inspanning moet leveren. Adenosine is een vaatverwijdend middel dat de doorbloeding van het hart tijdelijk doet toenemen.

Na de toediening van de Dobutamine® of Adenosine® wordt een scan van jouw hart genomen. De scans gebeuren met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve speurstof (99mTc-MIBI). Deze stof is niet schadelijk en veroorzaakt geen allergische reacties. Zo’n radioactief hartonderzoek wordt ook wel ‘hartscintigrafie’ genoemd.

Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

  1. 1
    • Je moet minstens zes uur voor het onderzoek nuchter zijn
    • Jouw hartspecialist geeft aan welke geneesmiddelen je niet mag innemen 24 uur voor het onderzoek
      • Bij Dobutamine-MIBI zijn dit bètablokkers, die de werking van het geneesmiddel Dobutamine tegengaan, en calciumantagonisten, die het hartritme vertragen.
        • Bètablokkers: Tenormin®, Inderal®, Emconcor®, Sotalex®, Selozok®, Kredex®, Nobiten®, … -
        • Calciumantagonisten: Tildiem® , Progor®, Logimat®,Verapamil®, …….. - Bij Adenosine-MIBI zijn dit Dipyridamole (Persantine®, Aggrenox®) en Theophylline (Theodur®, Theolair®
    • Breng de medicatie die je niet mag innemen mee, zodat je ze meteen na het onderzoek kunt nemen
    • Als je aan suikerziekte lijdt, moet je dat zeker melden omdat hiervoor bepaalde richtlijnen gelden
    • Het onderzoek mag niet worden uitgevoerd bij: zwangerschap (of vermoeden van), borstvoeding, ernstig longlijden, belangrijke geleidingsstoornissen
    • Vermijd langdurig (>2 uur) en zeer dicht (<50 cm) contact met zwangere vrouwen en jonge kinderen (<12 jaar), gedurende 24 uur na toediening van de tracer
  2. 2

    Er worden twee scans van het hart genomen op twee verschillende dagen: de eerste scan toont de doorbloeding van het hart na belasting en de tweede toont de doorbloeding in rust.

    Dag 1: test met medicamenteuze belasting 

    Belasting met Dobutamine® of Adenosine®

    De Dobutamine/Adenosine-test gebeurt op de dienst cardiologie. De verpleegkundige plaatst een infuus en brengt zuigelektroden op jouw borst aan. Het product wordt geleidelijk toegediend via de infuuspomp. Jouw bloeddruk, die kan stijgen door het geneesmiddel, wordt regelmatig gemeten, en er wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Op het moment dat het gewenste hartritme bereikt is (i.g.v. Dobutamine) of zodra een bepaalde hoeveelheid product is toegediend (i.g.v. Adenosine), krijg je een kleine hoeveelheid radioactieve speurstof toegediend via het infuus. Dat is nodig voor de scan.

    Het is mogelijk dat je tijdens het onderzoek de voor jou bekende hartklachten krijgt, zoals pijn op de borst. Als dit gebeurt, verwittig dan onmiddellijk de aanwezige verpleegkundige.

    Scan (hartscintigrafie)
    De scan of ‘hartscintigrafie’ vindt plaats op de afdeling nucleaire geneeskunde, ongeveer één uur na de inspuiting van de speurstof. Twintig minuten voordien krijg je chocolademelk (vetrijk) om de speurstof in de nuchtere galblaas te verwijderen.

    Tijdens het onderzoek lig je op jouw rug met een gamma-camera boven je. Dit apparaat heeft de vorm van een boog en vangt de straling van de toegediende radioactieve stof op. Zo ontstaat een beeld van jouw hart. Het is belangrijk dat je rustig en stil blijft liggen. De opnames duren ongeveer vijftien minuten.

    Dag 2: rusttest 

    De scan in rust gebeurt op een andere dag dan de Dobutamine/Adenosine-test (meestal de eerstvolgende werkdag). Hiervoor moet je zich nuchter aanmelden op de dienst nucleaire geneeskunde. De speurstof wordt nu toegediend terwijl jouw hart in rust is. Een uur later ga je opnieuw onder de scanner.

  3. 3
    • Je mag gewoon eten en drinken.
    • Ook na het onderzoek is het belangrijk om extra te drinken.
    • Vermijd langdurig (>2 uur) en zeer dicht (<50 cm) contact met zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar, gedurende 24u na toediening van de tracer (vb. samen televisie kijken met het kind op de schoot).
  4. 4

    Het onderzoeksresultaat is niet meteen bekend. Het verslag van de hartscintigrafie wordt gestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts brengt je op de hoogte van het resultaat.

Betrokken diensten

  • De dienst cardiologie behandelt aandoeningen van hart- en bloedvaten (cardiovasculaire aandoeningen of hart- en vaatziekten).