Nazorg hersenschudding bij kinderen
Hier vind je als ouder meer informatie over de nazorg van een hersenschudding bij je kind na je bezoek op spoed.
Disclaimer
Deze webpagina werd met de grootst mogelijke zorg gemaakt door spoedgevallen UZA en bevat algemene tips. Deze informatie vervangt op geen enkele manier de informatie die je van de arts kreeg, die rekening houdt met de specifieke gezondheidstoestand van je kind. Het is een aanvulling op een persoonlijk gesprek met je zorgverlener. Als je je blijvend zorgen maakt ondanks onderstaande informatie, laat je kind dan opnieuw door een huisarts of pediater nakijken.
Hersenschudding bij kinderen
Je was onlangs met je kind op onze dienst spoedgevallen, omdat je kind een val op het hoofd doormaakte of een stoot tegen het hoofd kreeg. De arts heeft geluisterd naar je bezorgdheden en je kind met de nodige zorg onderzocht. Je kind mag met je naar huis. Het is mogelijk dat je kind een hersenschudding heeft opgelopen. We geven je graag meer informatie over hersenschuddingen bij kinderen, zodat je het nog eens rustig kan nalezen na je bezoek op spoed.
Klachten
Bij een hersenschudding kunnen de volgende klachten optreden:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en braken
- Overgevoeligheid voor licht of geluid
- Geheugenverlies van gebeurtenissen na het ongeval
- Vermoeidheid: je kind kan niet alleen tijdelijk meer vermoeid zijn, maar kan ook in- of doorslaapproblemen ervaren
- Concentratieproblemen: je kind kan moeite hebben met het zich concentreren op schoolwerk of andere activiteiten
Als je kind thuis nog enkele dagen tot twee weken last heeft van de bovengenoemde klachten, is dat normaal: je kind is immers herstellende. De klachten en de duur ervan kunnen variëren van kind tot kind en van val tot val.
Soms heeft je kind door de val of klap op het hoofd ook een uitwendige verwonding aan het hoofd opgelopen zoals een snijwonde of een onderhuidse bloeding. Dit kan nog enkele dagen pijnklachten geven en heel vervelend zijn voor je kind. Dit betekent echter gelukkig niet altijd dat er ook interne verwondingen aan de hersenen zijn.
Wat heeft de arts in het ziekenhuis gedaan?
Je arts heeft vragen gesteld en je kind klinisch onderzocht. Alhoewel het in de meeste gevallen niet nodig is, kan het zijn dat er beeldvorming is gedaan van het hoofd van je kind, zoals een CT-scan. Als de bevindingen geruststellend waren, werd je kind ontslagen, zodat hij/zij thuis verder kan herstellen.
Wat kan je als ouder doen?
In de meeste gevallen herstelt een hersenschudding spontaan.
We geven wel graag enkele adviezen mee die ervoor kunnen zorgen dat het herstel wordt bevorderd.
- Rust: het is belangrijk om je kind voldoende te laten rusten en ontspannen als hij/zij daar behoefte aan heeft. Het is niet nodig om bedrust aan te raden als je kind uit zichzelf actief is en hier geen last van ervaart. De klachten van je kind zijn leidend: is hij/zij bleek en stiller? Dan is het misschien wat te veel voor je kind: zorg dan voor rustmomenten in en bouw deze ook weer geleidelijk af.
- Dagschema: ook als je kind overdag nog nood heeft aan rust, of aan een dutje, zou je best een normaal dagschema hanteren met eten en drinken op de momenten die voor jullie gezin normaal zijn.
- Als je kind weer naar de crèche of school gaat: bespreek je bezoek aan de spoedgevallen met hen, zodat degenen die voor je kind zorgen alert zijn en het kunnen aangeven als je kind zich anders gedraagt.
- Pijnstilling: als je kind klaagt van hoofdpijn mag je gerust pijnstilling geven: de eerste keuze is paracetamol.
- Beperk de schermtijd: zeker de eerste dagen raden wij aan om geen schermtijd toe te staan: de hersenen kunnen de verwerking van die prikkels nog niet goed aan. Maak hier dus duidelijke afspraken over met je kind.
- Bij hoofdpijnklachten zorg je best voor een ruimte met zo weinig mogelijk drukte, lawaai en licht.
- Hydratatie: laat je kind voldoende water drinken.
- Sportactiviteiten: laat je kind de eerste dagen na het voorval geen sportactiviteiten beoefenen en vermijd contactsporten de eerste week na het trauma zodat de hersenen kunnen herstellen alvorens er kans is op een nieuwe slag of stoot op het hoofd.
- Laat je kind niet alleen thuis de eerste 24 tot 48 uur na ontslag uit het ziekenhuis. ´s Nachts of tijdens een middagslaapje wakker maken is niet nodig, tenzij op specifiek advies van je arts.
Wanneer moet je je kind opnieuw laten nakijken door een arts?
Als bovenstaande klachten na twee weken niet verdwenen zijn, moet je je kind opnieuw door een arts laten nakijken. Dit kan bij je eigen huisarts of eigen kinderarts. Het kan nog steeds normaal zijn om langer dan twee weken klachten te hebben, maar we raden wel aan de mening van een arts te vragen.
Soms treedt er toch nog een probleem op de eerste dagen na het ontslag uit het ziekenhuis. Het is dus belangrijk om je kind goed in de gaten te houden. Als je daarbij één of meerdere van volgende alarmsignalen opmerkt, is het raadzaam onmiddellijk contact op te nemen met de spoedgevallendienst voor nazicht door een arts:
- Aanhoudend braken
- Veranderd bewustzijn
- Stuiptrekkingen
- Verwardheid
- Sufheid: je kan je kind moeilijk wekken of het gedraagt zich abnormaal slaperig
- Aanhoudende hevige hoofdpijn ondanks adequate pijnstilling
- Ongelijke pupillen
- Je kind kan een bepaald lichaamsdeel zoals arm of been niet meer normaal gebruiken
- Verlies van helder vocht uit de neus of de oren, niet gepaard gaande met huilen.
- Wankele gang of verminderd evenwicht
- Forse toename van hoofdpijn
OF als je je om wat voor reden dan ook ongerust maakt.