Nazorg uitdroging bij kinderen
Hier vind je als ouder meer informatie over uitdroging bij kinderen na je bezoek op spoed.
Disclaimer
Deze webpagina werd met de grootst mogelijke zorg gemaakt door spoedgevallen UZA en bevat algemene tips. Deze informatie vervangt op geen enkele manier de informatie die je van de arts kreeg, die rekening houdt met de specifieke gezondheidstoestand van je kind. Het is een aanvulling op een persoonlijk gesprek met je zorgverlener. Als je je blijvend zorgen maakt ondanks onderstaande informatie, laat je kind dan opnieuw door een huisarts of pediater nakijken.
Uitdroging bij kinderen
Je was onlangs met je kindje op onze dienst spoedgevallen in verband met braken en/of diarree. De arts heeft geluisterd naar je bezorgdheden en je kind met de nodige zorg onderzocht. Je kind mag weer met je mee naar huis.
Wanneer kinderen ziek zijn en minder eten en drinken dan gewoonlijk, of vocht verliezen zoals bij braken en/of diarree, hebben ze een risico om uitgedroogd te geraken. Met onderstaande informatie geven we je graag meer uitleg over uitdroging bij kinderen, zodat je het thuis nog eens rustig kan lezen.
De meest voorkomende oorzaak van eventuele uitdroging is een buikgriep-virus: een acute ontsteking van het slijmvlies aan de binnenzijde van de maag- en of darmwand. Een buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus.
Wat heeft de arts in het ziekenhuis gedaan?
Je arts heeft vragen gesteld en je kind klinisch onderzocht om een inschatting te maken of je kind uitgedroogd is. Alhoewel het in de meeste gevallen niet nodig is, kan het zijn dat er bloed- of stoelgangsonderzoek werd uitgevoerd.
Wat kan je als ouder doen?
Drinken en eten
- Om uitdroging te voorkomen of te behandelen, is het belangrijkste dat je kind vocht binnenkrijgt. Dit kan in de vorm van water, melk, half appelsap/half water, sportdrank, …
- Vermijd frisdrank en appelsiensap (de grote hoeveelheden suiker in deze dranken kunnen diarree in stand houden) en vette dranken (zoals chocomelk).
- Je arts heeft misschien met je gesproken over ORS: dit staat voor Oral Rehydration Salt/Solutions en is een poeder dat opgelost wordt in water. In het poeder zitten suikers en zouten die het vocht in het lichaam vast houden. ORS kan je bij de apotheek kopen zonder voorschrift. Ondanks dat sommige kinderen de smaak niet zo lekker vinden, is ORS een zeer efficiënte behandeling tegen uitdroging. Je kan je kind tijdens een periode met braken en/of diarree ORS laten drinken, als hij/zij dit goed drinkt kan je dit herhalen. Je kan ORS ook afwisselen met andere dranken.
- Stimuleer je kind vooral om frequent te drinken. Zeker als je kind regelmatig braakt, zijn kleine hoeveelheden belangrijk, om de maag niet te overbelasten. Bied je kind na elke keer braken of diarree opnieuw iets te drinken aan, maar forceer je kind nooit.
- Als je kind vaste voeding wil, mag je dit zeker geven. Bied voornamelijk licht verteerbare zaken aan, zoals soep, lichtbruin brood, mager vlees, crackers… We raden af om hele zoete of vettige voedingswaren te geven, deze kunnen zwaar op de maag vallen en de kans op braken vergroten. Als je kind vaste voeding weigert, maar goed blijft drinken en goed blijft plassen, is dit ook oké: drinken is op dit moment belangrijker dan eten.
- Krijgt je baby borstvoeding, dan zet je dit gerust verder: moedermelk is licht verteerbaar. Blijf voeden op vraag: het is mogelijk dat je kindje vaker en/of meer gaat drinken aan de borst. Als je kind braakt op de borstvoeding, mag je ORS aanbieden. Zo niet blijf je best bij borstvoeding.
Medicijnen
- Medicijnen tegen uitdroging of buikgriep bestaan niet. Vocht innemen/binnenkrijgen is de belangrijkste manier om uitdroging te voorkómen én te behandelen.
- Er zijn onderzoeken die aantonen dat als hier vroeg genoeg mee gestart wordt, het gebruik van probiotica het ziektebeloop (met name diarree) zou kunnen verkorten: je kan je hiervoor wenden tot je apotheek.
- Het comfort van je kind kan je ondersteunen door pijnstilling te geven, zoals bijvoorbeeld paracetamol.
Hygiëne
Zoals gezegd wordt braken en/of diarree vaak veroorzaakt door een buikgriepvirus. Dit is erg besmettelijk. Om te voorkomen dat jij of andere leden van je gezin ziek worden, was je best goed je handen na een toiletbezoek/luierwissel, en vermijd je, zo mogelijk, contact tussen je kind en jonge baby's. Hou ook je toilet proper.
Wanneer moet je je kind opnieuw laten nakijken door een arts?
Buikgriepinfecties zijn typisch van voorbijgaande aard, dat wil zeggen dat je kind er spontaan van zal genezen.
Als je kind aanhoudend ziek blijft zonder verbetering, of een van de onderstaande alarmsignalen vertoont, maak dan een urgente afspraak bij je huisarts/pediater of ga naar de dichtstbijzijnde spoed.
- Als je kind naar jouw oordeel suf of verward is, blijvend verminderd aandacht heeft ondanks koortswerende medicatie.
- Als je kind weinig plast.
- Als je kind niet meer drinkt bij aanhoudend braken of diarree.
- Als je kind niets meer kan binnen houden.
- Als het braaksel donkergroen van kleur is.
- Als je kind bloed in het braaksel of de stoelgang heeft, of hevige buikpijn.
- Als je kind bleek is, aanhoudend koude handen of voeten heeft, of naar jouw mening ingevallen ogen heeft.
- Als je kind ontroostbaar is.
OF als je je om wat voor reden dan ook ongerust maakt.