Neuropsychologisch onderzoek
Een neuropsychologisch onderzoek is een momentopname waarin de verschillende cognitieve functies (onder meer aandacht, geheugen en redeneervermogen) in kaart worden gebracht.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Neurologie
Wat is een neuropsychologisch onderzoek?
Een neuropsychologisch onderzoek is een momentopname waarin de verschillende cognitieve functies (onder meer aandacht, geheugen en redeneervermogen) in kaart worden gebracht. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep op basis van leeftijd, opleiding en geslacht. Op die manier kan er een sterkte-zwakte analyse gemaakt worden van het cognitieve profiel. Samen met de andere neurologische onderzoeken wordt er vervolgens een verklaring gezocht voor de cognitieve klachten.
Onderzoek / Verloop
- 1
Het onderzoek
De duur van een neuropsychologisch onderzoek varieert naargelang de vraagstelling, maar neemt gemiddeld twee uur in beslag: een gesprek van 30 minuten rond de cognitieve klachten en vervolgens 90 minuten onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een mix tussen pen-en-papier taken en mondelinge opdrachten.
- 2
Na het onderzoek / revalidatie
Na een neuropsychologisch onderzoek vindt er een bespreking van het bekomen cognitieve profiel plaats. Een volgende stap is het verminderen van de cognitieve klachten via neuropsychologische revalidatie. Dit bestaat uit:
- psycho-educatie omtrent de cognitieve functies, jouw persoonlijke cognitieve profiel en de mogelijke verklaring voor de cognitieve klachten.
- cognitieve functietraining: training van de cognitieve functies zoals aandacht, geheugen, planning en organisatie door middel van pen-en-papiertaken of computersoftware.
- cognitieve strategietraining: aanleren van nieuwe strategieën om met de ervaren cognitieve moeilijkheden om te gaan, alsook het verder verwerven van inzichten in de huidige moeilijkheden.
- informeren en versterken van het netwerk: belangrijk om optimaal te compenseren en om te leren gaan met de cognitieve moeilijkheden
- 3
Terugbetaling
Voor bepaalde ziektebeelden bestaat er een gedeeltelijke of volledige terugbetaling van het neuropsychologisch onderzoek. De behandelend neuroloog en de neuropsycholoog verschaffen jou hier meer informatie over voorafgaand aan het neuropsychologisch onderzoek.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.