Een pessarium of vaginale ring is een medisch voorwerp, gemaakt uit hypo-allergene kunststof, dat in de vagina wordt ingebracht om de verzakking tegen te gaan. 

Synoniemen

Vaginale ring

Maak een afspraak

Wat is een pessarium?

Wat is een pessarium?

Een pessarium of vaginale ring is een medisch voorwerp, gemaakt uit hypo-allergene kunststof, dat in de vagina wordt ingebracht om de verzakking tegen te gaan. 

Pessarium gynaecologie_urologie
  • Er zijn heel wat verschillende modellen beschikbaar. Een ringpessarium past bij 70% van de vrouwen en is effectief bij alle types van prolaps en stressincontinentie. Ook het kubuspessarium wordt vaak gebruikt (bv. tijdens het sporten).

    Pessarium
    © www.vvog.be
    • Indien je geen operatie wil ondergaan.
    • Voorafgaand aan je operatie om de wachttijd te overbruggen.
    • Als hulp voor het kiezen voor meest efficiënte ingreep.
    • Indien je last heeft van stressincontinentie en bv. enkel tijdens het sporten ondersteuning nodig heeft.
    • Indien je zwanger bent of in de toekomst nog zwangerschappen plant.
Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

Twee weken nadat het pessarium geplaatst wordt, kom je op controle om te kijken of je tevreden bent en het pessarium de goede maat heeft. 

Kan je het pessarium zelf in- en uitbrengen, dan zien we je graag elke zes maanden of jaarlijks terug. Anders volgt er elke drie tot vier maanden een controle. Bij een controle wordt het pessarium verwijderd en wordt de vagina gecontroleerd op eventuele kleine schaafletsels. Het pessarium wordt gereinigd en nadien herplaatst. 

pessarium
Pessarium
Pessarium

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.
  • De dienst urologie behandelt diverse aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen.
Gynaecologie_urologie

De diensten gynaecologie en urologie werken nauw samen omdat aandoeningen zich niet in vakjes laten stoppen. Het is hun ambitie om het aanbod behandelingen en technieken op maat van patiëntes nog verder uit te breiden. ‘Een grote meerderheid van de vrouwen met een verzakking of ongewild urineverlies kunnen we ook zonder operatie helpen’, zegt gynaecoloog dr. Sascha Vereeck.