Pijn aan de schouder
Bij schouderpijn heb je pijn in je schoudergewricht, maar vaak ook in de omliggende spieren en pezen. Dat kan veroorzaakt worden door een ontsteking, een scheur of slijtage.
Wat is pijn aan de schouder?
Bij schouderpijn heb je pijn in je schoudergewricht, maar vaak ook in de omliggende spieren en pezen. Dat kan veroorzaakt worden door een ontsteking, een scheur of slijtage.
De nervus suprascapularis is de bovenste schouderzenuw. Deze loopt vanuit de hals naar het schouderblad. Die zenuw zorgt voor de pijn die afkomstig is van het kapsel rondom de schouder.
Behandeling
Bij schouderpijn wordt voor elke patiënt een aanpak op maat uitgeschreven. Die aanpak bestaat uit verschillende bouwstenen:
Medicatie
De pijnarts bekijkt met jou of medicatie jouw pijn aan de schouder kan verlichten.
Interventies/infiltraties
Infiltratie van een perifere zenuw
De zenuwen die van het centrale zenuwstelsel naar de andere weefsels in het lichaam lopen, vormen het perifere zenuwstelsel.
Infiltratie van de bovenste schouderzenuw (nervus suprascapularis)
Door de nervus suprascapularis te behandelen, proberen we de pijngeleiding te beïnvloeden waardoor in veel gevallen de pijn vermindert.
Hoe bereid je je voor?
- Voor de behandeling mag je niet eten of drinken. Je mag wel ochtendmedicatie innemen met een kleine hoeveelheid water.
- Neem je bloedverdunnende medicatie? Bespreek dit dat vooraf met je behnadelende arts.
- Kies voor gemakkelijke, loszittende kledij tijdens de behandeling. Draag geen juwelen. Laat waardevolle voorwerpen thuis.
- Zorg ervoor dat iemand je naar het ziekenhuis brengt, want na de behandeling mag je zelf niet rijden. Zorg voor begeleiding indien je gebruik maakt van het openbaar vervoer.
Hoe verloopt de behandeling?
- Je gaat rechtzitten op de behandeltafel.
- De behandelplaats wordt ontsmet om infectie te voorkomen.
- Met een echografie wordt de naald correct gepositioneerd.
- Vervolgens wordt de zenuw verdoofd en eventueel behandeld met stroomstootjes.
Na de behandeling
Na de behandeling blijf je nog 30 minuten in observatie. Na akkoord van de arts kan je terug naar huis.
Mogelijke complicaties
- Tijdelijke pijn op de insteekplaats.
- De eerste dagen na de infiltratie kan je pijn ervaren in het behandelde gebied. Je kan hiervoor pijnstillers innemen.
- Na de infiltratie kunnen je bloeddruk en hartritme tijdelijk dalen door de plaatselijke verdoving. Ook tijdelijke duizeligheid is mogelijk. Daarom wordt je na de behandeling nog 30 minuten geobserveerd.
- Ernstige complicaties zoals bloedingen, infectie (bv. hersenvliesontsteking) en zenuwbeschadiging zijn erg zeldzaam.
Overige behandelingen
Psychosociale benadering
Het pijncentrum hanteert een biopsychosociale visie. Hierbij worden de klachten van de patiënt verklaard als een samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Het doel van het multidisciplinaire traject is om de patiënt zo goed en onafhankelijk mogelijk te leren omgaan met de klachten en te werken aan een betere levenskwaliteit, ondanks de aanwezige pijn. Hiervoor kan de pijnarts een afspraak vastleggen bij de psycholoog of de psychiater van het pijnteam voor verdere begeleiding.
Beweging/revalidatie
Mobilisatie van je schouder kan de plaatselijke pijn verlichten. Je kan hiervoor terecht bij de dienst fysische geneeskunde waarmee we nauw samenwerken voor een afspraak bij een fysische geneeskundige, kinesitherapeut of ergotherapeut. Zij leren je ook oefeningen en handelingen aan om in je thuissituatie te gebruiken.
Arbeidsreintegratie coaching
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.