Slokdarmechocardiografie
Deze pagina biedt wat meer informatie over een echografie langs de slokdarm (slokdarmechocardiografie).
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Cardiologie
Radiologie
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
- Nuchter
Het is van het grootste belang 6 uur voor het onderzoek nuchter te zijn, d.w.z. niet eten en niet drinken.- Bij een onderzoek dat ’s morgens plaatsheeft: nuchter blijven vanaf middernacht.
Bij een onderzoek dat in de namiddag plaatsheeft: een licht ontbijt vóór 8 uur en daarna nuchter blijven. Patiënten met suikerziekte moeten vooraf met hun arts overleggen over het nemen van de medicijnen.
Tandprothesen
Alle losse prothesen moeten uit de mond verwijderd worden vóór het begin van het onderzoek. Dit is om te vermijden dat zij tijdens het onderzoek loskomen en problemen veroorzaken.- Slikstoornissen
Indien je slikstoornissen of een slokdarmletsel hebt, of geopereerd bent aan de slokdarm of de keel dan moet u dit vóór het onderzoek melden aan de behandelende arts.
Als je in het verleden bij een dergelijk onderzoek problemen hebt ondervonden, breng ons dan hiervan op de hoogte.
- Allergie
Indien je allergisch bent voor plaatselijke verdovingsmiddelen, kalmeermiddelen en latex, gelieve dit dan vooraf te melden
- Nuchter
- 2
Het onderzoek zelf
- De dag van het onderzoek bied je zich nuchter aan op de raadpleging cardiologie.
- Voor het onderzoek wordt een infuus via een ader in de arm geplaatst. Dit is nodig om eventueel geneesmiddelen te kunnen toedienen.
- Er worden elektroden op de borst gekleefd om het hartritme te kunnen volgen. Bloeddruk en zuurstofgehalte worden eveneens gevolgd.
- Vervolgens wordt jouw keel met een spray verdoofd. Tijdens het onderzoek kan je normaal ademen.
- Zo nodig kan een kalmeringsmiddel toegediend worden.
- Het onderzoek zelf duurt 10 à 20 minuten.
- Jouw behandelende arts ontvangt de uitslag van het onderzoek
- 3
Na het onderzoek
Je mag het eerste uur na het onderzoek niet eten en drinken. De keelverdoving moet namelijk volledig uitgewerkt zijn om verslikking te vermijden. Nadien kan je best eerst wat water drinken en als dit probleemloos gaat, mag je weer normaal eten en drinken.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.