De ESW en de FVC worden gemeten om te zien of er sprake is van luchtwegvernauwing en/of een beperking van de ademreserves.

Praktisch

Maak een afspraak

Pneumologie

Niet beschikbaar
Route 147

Hoe maak ik een afspraak? 

  • Als de huisarts je verwijst voor een basislongfunctieonderzoek, heb je een verwijsbrief nodig en kan je voor een afspraak bellen naar +32 3 821 30 39. 
  • Voor een advies van de longarts, heb je ook een verwijsbrief nodig en kan je voor een afspraak bellen naar +32 3 821 47 13.
Wat is een spirometrie?

Wat is een spirometrie?

Deze test is het meest voorkomende longfunctieonderzoek ter wereld. Volgens instructie van de longfunctietechnicus voer je meerdere geforceerde ademmanoeuvers uit. De Een-Seconde-Waarde (ESW) en de geforceerde vitale capaciteit (FVC) worden hierbij gemeten. Beide parameters zijn belangrijk om te beoordelen of er sprake is van luchtwegvernauwing en/of een beperking van de ademreserves.

 

Hoe bereid ik mij voor? 

  • Je hoeft niet nuchter te zijn 
  • Je behandelende arts vertelt jou of je op voorhand moet stoppen met je longmedicatie
  • Je kan beter niet roken voor het onderzoek

Voor dit onderzoek heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig of het onderzoek wordt aangevraagd door een arts uit het UZA.


 

Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

Bij dit onderzoek moet je na een hele diepe inademing zo krachtig mogelijk uitademen en dit zo lang mogelijk vol houden. Deze oefening wordt een aantal keren herhaald tot we een betrouwbare meting bekomen. 

Soms wordt op vraag van de arts het effect van luchtwegverwijdende medicatie getest. Hierbij krijg je een dosisaërosol via een voorzetkamer toegediend en na 10 tot 20 minuten wordt de spirometrietest herhaald. 

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar vraagt wel je maximale inzet en medewerking. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten, indien er met medicatie wordt getest 30 minuten.

Betrokken diensten

  • Op de dienst longziekten behandelen we alle aandoeningen van het ademhalingsstelsel.