Sucrose ademtest bij je kind
Met een sucrose ademtest gaan we de hoeveelheid waterstofgas in je adem na en kunnen we sucrose-malabsorptie opsporen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Kindergastro-enterologie
Wat is een sucrose ademtest?
Met een sucrose ademtest gaan we de hoeveelheid waterstofgas in je adem na en kunnen we sucrose-malabsorptie opsporen.
Wat is sucrose-malabsorptie?
Sucrose of tafelsuiker wordt in de darm verteerd door het enzym sucrase. Sommige mensen hebben een tekort aan dit enzym waardoor sucrose onvoldoende opgenomen kan worden in de darm (sucrose-malabsorptie). De sucrose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht, waar het door darmbacteriën omgezet wordt in irriterende gassen en zuren. Deze kunnen zorgen voor buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en waterige zuur-ruikende diarree.
Waterstofgas is een van de gassen die vrijkomt bij de vergisting van sucrose in de dikke darm. Dit gas wordt opgenomen in het bloed en via de longen weer uitgeademd. Het is in de uitgeademde lucht dat we dit gas kunnen meten en dus sucrose-malabsorptie kunnen opsporen.
Mogelijke ongemakken / risico's
De test is heel veilig en kent geen complicaties. Mogelijks kunnen de eerder beschreven klachten tijdens of na het onderzoek optreden. Vermeld dat dan zeker aan de zorgverlener. De klachten verdwijnen meestal in de loop van de dag.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
- Je kind moet nuchter zijn, dit wil zeggen dat hij/zij vanaf 12u ’s nachts voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken.
- Laat je kind de dag voor de test geen vezelrijke maaltijd eten. Vermijd volkoren graanproducten, peulvruchten en kolen. Laat hem/haar maximaal 1 stuk fruit eten.
- Je kind mag 4 weken voor het onderzoek geen antibiotica genomen hebben, deze kunnen namelijk de bacteriën in de darmen verstoren en maken de test onbetrouwbaar.
- Als je kind nog andere medicatie neemt, mag hij/zij deze innemen met een klein slokje water.
- De test duurt 4 uur. Je neemt dus best iets mee om de tijd door te brengen (boek, tekengerief, spelletje, tablet …)
- 2
Het onderzoek zelf
Je kind zal nuchter een aantal keer in een buisje moeten blazen. Hierin gaan we de hoeveelheid waterstof na. Daarna krijgt je kind een sucrosedrankje (1 beker) en moet hij/zij op geregelde tijdstippen opnieuw in het buisje blazen (elke 30 minuten). Als de sucrose niet goed verteerd wordt, zal het waterstofgehalte in de uitgeademde lucht verhogen.
De test duurt 4 uur en moet in rust worden uitgevoerd. Je kind mag uiteraard wel even rechtstaan, naar het toilet gaan, lezen, tekenen of rustig een spelletje spelen. Er is ook een TV met kinderprogrammatie voorzien in het onderzoekslokaal. Je kind mag echter niet gaan liggen of slapen.
- 3
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag je kind opnieuw eten en drinken.
- 4
De resultaten
De verwerking en analyse van de resultaten neemt enkele dagen in beslag. We bezorgen het resultaat aan de arts die het onderzoek aanvroeg. Als de test een sucrose-intolerantie aantoont, zullen we een sucrose-arm dieet voorstellen dat jullie samen met de diëtiste opstarten.