Urineverlies bij mannen
Onvrijwillig urineverlies bij mannen is dikwijls het gevolg van het verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker.
Wat is urineverlies bij mannen?
Onvrijwillig urineverlies bij mannen is dikwijls het gevolg van het verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker. Er kan dan typisch urineverlies optreden bij activiteiten zoals wandelen, heffen en hoesten.
Diagnosestelling
- 1
Raadpleging
Tijdens een eerste raadpleging hebben we een gesprek over het urineverlies dat je ervaart, gebeurt een eerste oppuntstelling en worden aanvullende onderzoeken afgesproken.
- 2
Beeldvorming
- 3
Andere diagnostische procedures
Behandeling
Bekkenbodemkinesitherapie
Na een volledige verwijdering van de prostaat omwille van kanker, zullen de meeste mannen nadien bekkenbodemkinesitherapie volgen om de bekkenbodem en de sluitspier te verstevigen. Voor een groot deel van de patiënten zal dit een voldoende verbetering geven van het urineverlies.
Mannelijke sling
Voor patiënten met mild tot matig urineverlies ondanks bekkenbodemkinesitherapie kan het inbrengen van een synthetisch netje onder de plasbuis overwogen worden om deze extra af te sluiten. In goed geselecteerde gevallen biedt deze behandeling een goede oplossing al is ze minder aan te bevelen bij patiënten die voorgaand bestraald zijn of geopereerd zijn aan de plasbuis.
De ingreep gebeurt meestal onder volledige verdoving. Doorgaans verblijf je één nacht in het ziekenhuis na de ingreep.
Sfincterprothese
Dankzij nieuwe digitale technologie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.