Urineverlies bij mannen

Onvrijwillig urineverlies bij mannen is dikwijls het gevolg van het verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker. 

Wat is urineverlies bij mannen?

Wat is urineverlies bij mannen?

Onvrijwillig urineverlies bij mannen is dikwijls het gevolg van het verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker. Er kan dan typisch urineverlies optreden bij activiteiten zoals wandelen, heffen en hoesten. 

Diagnosestelling

Diagnosestelling

  1. 1

    Tijdens een eerste raadpleging hebben we een gesprek over het urineverlies dat je ervaart, gebeurt een eerste oppuntstelling en worden aanvullende onderzoeken afgesproken. 

  2. 2
    • Echografie van de nieren en blaas

      Tijdens de echografie wordt door middel van geluidsgolven gekeken naar de anatomie van nieren, urineleiders en urineblaas. Van dit onderzoek ondervind je doorgaans geen last; de arts brengt een beetje gel aan ter hoogte van de nieren- en blaasstreek en drukt nadien zachtjes de echografieprobe aan tegen de huid.
    • Het residu na plassen meten

      De verpleegkundige of arts bekijkt tijdens dit onderzoek hoeveel urine in de blaas achterblijft na het plassen, het zogenaamde “residu”. Doorgaans is deze procedure gelijkaardig aan de echografie van de blaas. In zeldzame gevallen zal een dunne katheter via de plasbuis tot in de blaas opgevoerd worden. Deze katheter draineert dan de resterende urine waarvan het volume dan eenvoudig gemeten kan worden
  3. 3
    • Urine-analyse en -cultuur

      Bij een urine-analyse wordt de urine geanalyseerd op tekenen van bloed en infectie zoals rode en witte en bloedcellen in de urine. In geval we een infectie met een bacterie vermoeden of willen uitsluiten wordt de urine op cultuur gezet om na te gaan welke bacterie de klachten zou kunnen veroorzaken. Doorgaans duurt deze analyse drietal dagen voordat het volledige resultaat is gekend.
    • Plasdagboek

      Tijdens dit onderzoek houd je zelf via een app of op papier gedurende een drietal dagen een dagboek bij waarin je noteert hoeveel en welke drank je drinkt en wanneer en het volume dat je plast. Ook kan je aanduiden hoe dringend het gevoel om te plassen was en of er al dan niet urineverlies is opgetreden. Dit plasdagboek is bedoeld om een beeld te krijgen op je dagdagelijkse plaspatroon.
    • Uroflowmetrie

      Tijdens dit onderzoek vragen we je om te plassen in een speciaal ontworpen toilet dat de kracht en hoeveelheid van je plas kan meten. Voor dit onderzoek is het belangrijk om goed gevulde blaas te hebben. Dit een vaak uitgevoerd onderzoek, plas dus bij voorkeur dus niet kort voorafgaand aan je raadpleging op de dienst urologie.
    • Urodynamisch onderzoek (UDO)

      In sommige gevallen zal de arts deze 'drukmeting van de blaas' met je bespreken om een beter zicht te krijgen op de functie van de blaas, sluitspier en plasbuis.
    • Cystoscopie

      In sommige gevallen zal de arts deze “drukmeting van de blaas” met je bespreken om een beter zicht te krijgen op de functie van de blaas, sluitspier en plasbuis. Een fijne katheter wordt door de verpleegkundige opgevoerd tot in de blaas en een andere gelijkaardige katheter langs de aars tot in de endeldarm. De blaas wordt vervolgens traag gevuld waarbij je moet aangeven wanneer je voelt dat je blaas zich vult, je het gevoel begint te krijgen om te plassen en wanneer je echt moet plassen. Vervolgens kan je, naast de fijne katheter, plassen in het toestel. Simultaan worden vaak ook RX-opnames van de bekkenregio gemaakt. Een ongemakkelijk gevoel kan ervaren worden bij het opvoeren van de katheters of bij het opvullen van de blaas.
Behandeling

Behandeling

  • Na een volledige verwijdering van de prostaat omwille van kanker, zullen de meeste mannen nadien bekkenbodemkinesitherapie volgen om de bekkenbodem en de sluitspier te verstevigen. Voor een groot deel van de patiënten zal dit een voldoende verbetering geven van het urineverlies.  

  • Voor patiënten met mild tot matig urineverlies ondanks bekkenbodemkinesitherapie kan het inbrengen van een synthetisch netje onder de plasbuis overwogen worden om deze extra af te sluiten. In goed geselecteerde gevallen biedt deze behandeling een goede oplossing al is ze minder aan te bevelen bij patiënten die voorgaand bestraald zijn of geopereerd zijn aan de plasbuis. 

    De ingreep gebeurt meestal onder volledige verdoving. Doorgaans verblijf je één nacht in het ziekenhuis na de ingreep. 

ongewild urineverlies

Dankzij nieuwe digitale techno­logie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.

Betrokken diensten

  • De dienst urologie behandelt diverse aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen.

Maak een afspraak

Urologie

Niet beschikbaar
Route 141