UVB- en PUVA-therapie
UVB en PUVA zijn lichtbehandelingen met UV-stralen voor huidziekten zoals psoriasis, eczeem en vitiligo.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Afspraken voor UVB- en PUVA-therapie
Afspraken zijn mogelijk tussen 9 en 12 uur en tussen 14 en 16.30 uur op de volgende dagen:
- indien 3 keer per week: maandag, woensdag en vrijdag
- indien 2 keer per week: dinsdag en donderdag
De therapie kan niet gebeuren op 2 opeenvolgende dagen om huidverbranding te voorkomen.
Soorten UV-therapie
Voor wie?
Bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en vitiligo kunnen behandeld worden met ultraviolet (UV) licht. Dit licht heeft een gunstig effect op huidontsteking en jeuk. De therapie kan op het hele lichaam worden toegepast of enkel op de handen en de voeten. Je komt 3 keer per week naar het ziekenhuis, minstens 4 tot 6 weken lang.
Behandeling
- 1
Voor de behandeling
Afspraken voor UV-therapie worden altijd ingepland na een voorafgaande raadpleging. Jouw huidaandoening en de medicatie die je inneemt worden altijd eerst besproken met de arts.
Sommige medicatie maakt je gevoeliger voor UV-licht, waardoor je er soms tijdelijk mee moet stoppen.
De eerste drie afspraken voor UV-therapie krijg je op de raadpleging, de vervolgafspraken kan je zelf thuis maken via UZA@home.
- 2
De behandeling
UVB-therapie
- Tijdens UVB-therapie neem je plaats in een lichtcabine.
- UVB-licht kan je ogen beschadigen; daarom moet je tijdens de behandeling altijd een beschermende bril dragen. Deze bril krijg je tijdens de behandeling.
- De dermatoloog stelt een belichtingsschema op, afhankelijk van je huidtype. De belichtingstijd wordt elke sessie langzaam verhoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden.
- Je volgt deze therapie 2 à 3 keer per week, meestal gedurende 2 à 3 maanden, soms langer.
PUVA-therapie
- Twee uur voor de belichting neem je de psoraleentabletten in.
- UVA-licht kan je ogen beschadigen. Daarom moet je tijdens de behandeling altijd een beschermende bril dragen. Deze bril krijg je tijdens de behandeling.
- De dermatoloog stelt een belichtingsschema op, afhankelijk van je huidtype. De belichtingstijd wordt elke sessie langzaam verhoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden.
- Je volgt de therapie 2 à 3 keer per week, meestal gedurende 2 à 3 maanden, soms langer.
- 3
Nazorg
Na PUVA-therapie is het belangrijk om de huid en ogen te beschermen tegen zon en daglicht.
Indien je verbranding opmerkt na de voorgaande behandeling (roodheid, prikkelingen, pijn), jeukklachten, nieuwe huiduitslag of toename van de bestaande huidaandoening: meld dit dan altijd aan de verpleegkundige.
Na 4 tot 6 weken lichtbehandeling volgt er een controle-afspraak bij de arts. Er wordt dan besproken of de behandeling al dan niet wordt verdergezet.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.