Voedingsadvies bij Low Anterior Resectie Syndroom (LARS)
Hier vind je meer informatie over welke voeding je wel en niet mag eten bij LARS.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde
Voedingsadvies bij Low Anterior Resectie Syndroom (LARS)
Eet vezelrijk
Er bestaan twee soorten vezels die elk hun functie hebben in ons darmstelsel: oplosbare en niet-oplosbare vezels.
Eet voornamelijk oplosbare vezels, aangezien deze de stoelgang indikken en dienen dan ook voldoende gebruikt te worden. Onoplosbare vezels kunnen de darm prikkelen en klachten verergeren.
Oplosbare vezels
Deze vind je voornamelijk terug in groenten en fruit.
- Onrijp en ongeschild fruit kunnen moeilijker verteerbaar zijn. Maak eventueel gebruik van gestoofd fruit of moes.
- Gebruik gekookte groenten indien rauwe groenten niet verdragen worden.
- Ajuin, paprika, champignons, erwten en peulvruchten, schorseneren, maïs, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli) worden soms minder goed verteerd.
- Psylliumvezels, zoals colofiber, zouden de klachten bij LARS sterk kunnen verbeteren. Bespreek het gebruik hiervan steeds met jouw diëtist/arts.
Onoplosbare vezels
- Vermijd volkoren en ongeraffineerde graanproducten (volkoren brood, volkoren deegwaren, bruine rijst, vezelrijke ontbijtgranen, ...).
- Vervang ze daarom door wit (of zeer lichtgrof) brood, beschuiten, sandwich, witte rijst, witte pasta.
Vermijd noten en zaden.
Vermijd vetrijke voeding
Zeer vetrijke voeding kan de symptomen bij LARS verergeren. Vermijd volgende voedingsmiddelen:
- gefrituurde en gepaneerde gerechten
- noten en chocolade
- room, roomijs, gebak en koffiekoeken met slagroom, crème au beurre of noten
- gegiste en gekruide kazen zoals Brie, Camembert, Roquefort,…
- zware (room)sauzen (mayonaise, bearnaise, kaassaus,…)
Vermijd darmprikkelende voeding
Vermijd volgende voedingsmiddelen, aangezien die de darm prikkelen en voor meer darmklachten zorgen:
- sterk gekruid, pikant voedsel
- cafeïne (koffie, cola,…)
- alcohol
- citrusfruit
- pruimen(sap)
- gasvormende voedingsmiddelen:
- kolen (met uitzondering van bloemkool en broccoli)
- prei
- ui
- champignons
- schorseneren
- peulvruchten (erwten, linzen, kikkererwten, bonen,…)
- look
- spruiten
- paprika
- nieuwe aardappelen (best halverwege de kooktijd het water verversen)
- koolzuurhoudende dranken (spuitwater, limonades, …)
- grote hoeveelheden sorbitol (aanwezig als suikervervanger in o.a. kauwgom)
Drink voldoende vocht
- Probeer minstens 2L per dag te drinken. Dit is nodig voor de werking van de vezels en om eventuele verliezen via de stoelgang aan te vullen.
- Drink water, thee, soep en bouillon.
- Koffie, alcohol en bruisende dranken kunnen de darm prikkelen en zijn dus te vermijden.
Aanvullend: indikkende voeding
De vloeibare stoelgang zou met behulp van bepaalde voedingsmiddelen vaster gemaakt kunnen worden om zo het vochtverlies te verminderen:
- banaan, geraspte bruin geworden appel
- thee, bosbessensap
- rijst
- beschuit, toast
- wortelsap
- havermout
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.