Gentle sectio of natuurlijke keizersnede
In het UZA proberen we steeds het principe van de gentle sectio of natuurlijke keizersnede toe te passen.
Wat is een gentle sectio?
Wanneer een keizersnede of sectio nodig is, proberen we in het UZA steeds het principe van de gentle sectio (letterlijk vriendelijke keizersnede) of natuurlijke keizersnede toe te passen.
Het verschil met een gewone keizersnede is dat bij een gentle sectio een natuurlijke, vaginale bevalling wordt nagebootst, al blijft het wel een operatie.
Verloop
We proberen de bevalling steeds zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk te laten verlopen
- Je partner is er van het begin tot het einde bij.
- De temperatuur in de operatiekamer is aangenamer dan bij een standaard keizersnede.
- Er is zo min mogelijk omgevingsgeluid.
- Je kan tijdens de operatie naar zelfgekozen muziek luisteren.
- Wanneer we je baby uit uw buik halen, verlagen we het operatiedoek en kan je meekijken. We halen je baby vervolgens langzaam uit de buik, zodat hij/zij kan wennen aan de grote verandering. Dit wordt ook wel ‘walking the baby out’ genoemd.
- We wachten een drietal minuten met het doorknippen van de navelstreng, zodat je baby eerst genoeg zuurstof- en ijzerrijk bloed uit de placenta krijgt. Je partner mag net als bij een vaginale bevalling de navelstreng doorknippen. Het schaartje dat je daarvoor gebruikt, neem je mee als souvenir.
- Je baby mag, soms na een korte check door de kinderarts, direct bij jou liggen.
- We brengen de ecg-plakkers voor de hartmonitor van tevoren op jouw schouders aan in plaats van op de borst, zodat deze vrij is.
- Er wordt een speciaal warm luchtkussen gebruikt om het jou en je baby knus warm te laten hebben. Sommige moeders geven al de eerste voeding.
- De baby mag blijven liggen terwijl je wordt gehecht, zodat jullie direct uitgebreid contact kunnen maken. Dit is rustgevend voor de baby, het helpt bij een stabiele hartslag en temperatuur en zorgt dat de borstvoeding makkelijker op gang komt.
- Als alles goed verlopen is, mag je samen met je baby en partner onmiddellijk naar de kamer en moet je niet naar de recovery. Op je kamer zal je nog een uurtje aan de bloeddrukmeter gelegd worden om zeker te zijn dat je goed recupereert van de keizersnede.
Gedempt licht, zachte muziek, de baby meteen bij mama: een keizersnede hoeft geen kille ingreep te zijn. De materniteit van het UZA trekt resoluut de kaart van de 'gentle sectio', zeg maar 'vriendelijke keizersnede'.
Keizersnede: een nieuwe aanpak
Exit-procedure
De exit-procedure (ex utero intrapartum therapie) is een techniek waarbij je baby via keizersnede wordt geboren, maar niet meteen wordt losgekoppeld van de navelstreng. De circulatie tussen de baby en de navelstreng wordt zo lang mogelijk bewaard (gedurende enkele minuten tot een uur), totdat de baby in staat is om zelfstandig te kunnen overleven.
Het perinataal team voert de exit-procedure vooral uit wanneer een baby een aangeboren probleem heeft met de luchtwegen. De gynaecoloog zal de baby tijdens de keizersnede uit de baarmoeder halen, terwijl een specialist (afhankelijk van de aandoening een neonatoloog of een neuskeeloorarts) de luchtweg vrijmaakt bij de baby.
Het kan ook dat er bij de exit-procedure vocht uit de borstholte van de baby wordt geprikt zodat de baby kan ademen.
Het UZA is één van de weinige ziekenhuizen in België die expertise heeft in deze complexe procedure.