Nuss-operatie
Een Nuss-operatie wordt uitgevoerd om een trechterborst te corrigeren.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Thorax- en vaatheelkunde
Thorax- en vaatheelkunde | kinderen
Wat is een Nuss-operatie?
Om een trechterborst (ingedeukt borstbeen) te behandelen, is een operatie nodig. Naast de klassieke operatie (Ravitch), kunnen patiënten ook geholpen worden met een Nuss-operatie.
Bij de Nuss-techniek wordt met behulp van een camera een gebogen metalen staaf achter je borstbeen geplaatst. De staaf wordt aan de zijkanten van de borstkas bevestigd. De staaf duwt het borstbeen naar voren en haalt zo de druk van je hart en longen. Soms is het nodig om 2 staven te plaatsen om de druk te verdelen over het borstbeen.
Het risico op een terugval (recidief) is het kleinst als de staaf minstens twee jaar blijft zitten. Hoe jonger de patiënt, hoe makkelijker het borstbeen zich laat corrigeren, best rond de leeftijd van 13 jaar, of eerder bij ernstige misvormingen.
Wat zijn de voordelen van deze techniek?
- minder pijn
- kleiner risico op bloedingen en infecties
- slechts een klein litteken aan de zijkant
- minder kans op psychologische problemen omdat de afwijking nog voor de puberteit wordt gecorrigeerd
- geen last meer van kortademigheid bij inspanningen en hartkloppingen
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de operatie
Vooronderzoeken
Vóór de ingreep staan enkele onderzoeken op het programma:
- CT-scan van de thorax
- Longfunctie- en inspanningstests
- Elektrocadriogram (ECG)
- Echografie van het hart
- Eventueel huidtests om allergie aan de metalen staaf uit te sluiten.
Opname
De dag voor de ingreep word je opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf middernacht mag je niet meer eten en krijg je een slaaptablet.
- 2
De operatie
Met een camera wordt een gebogen metalen staaf achter je borstbeen geplaatst. De staaf wordt aan de zijkanten van de borstkas bevestigd. De staaf duwt het borstbeen naar voren en haalt zo de druk van je hart en longen. Soms is het nodig om 2 staven te plaatsen om de druk te verdelen over het borstbeen.
- 3
Na de operatie
Na de ingreep (onder volledige narcose) ga je via de ontwaakkamer naar de verpleegeenheid. Doorgaans mag je na ongeveer een week naar huis. Mét een aantal richtlijnen.
Je wordt gedurende minstens één jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing opgevolgd.
Doen
- wandelen, uw houding verzorgen
- op uw rug slapen (eerste weken)
Niet doen!
- buigen, tillen en uw borstkas roteren (één maand)
- sporten, zware lasten tillen (twee maanden)
- competitiesport (drie maanden)
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.