Erectiele dysfunctie
Erectiele dysfunctie is de onmogelijkheid om een voldoende harde erectie te krijgen en aan te houden voor seks.
Wat is erectiele dysfunctie?
Erectiele dysfunctie is de onmogelijkheid om een voldoende harde erectie te krijgen en aan te houden voor seks. Soms kan behandeling van een onderliggende medische aandoening voldoende zijn om de erectiele dysfunctie te genezen. In andere gevallen zijn medicatie of een andere behandeling aangewezen.
Diagnosestelling
- 1
Raadpleging
Tijdens een eerste raadpleging wordt de ernst en impact van je erectiele dysfunctie ingeschat. Er gebeurt dan ook een klinisch onderzoek om afwijkingen van de penis op te sporen. Mogelijke behandelingsmogelijkheden worden vervolgens met jou besproken zoals levenstijlsaanpassingen, begeleiding bij de seksuologe, medicatie, spuitjes in de penis om een erectie op te wekken of een erectieprothese. Tijdens de verdere opvolging evalueren we de opgestarte behandeling en passen deze aan in functie van je noden.
IIEF-vragenlijst
Je kan deze vragenlijst invullen om zicht te krijgen op de kwaliteit van je erecties. Je mag deze ingevulde vragenlijst ook meebrengen naar de eerste raadpleging.
- 2
Beeldvorming
- 3
Bloedname
Behandeling
Levenstijlveranderingen
Stoppen met roken, regelmatig sporten en het behouden van een gezond lichaamsgewicht zijn de eerste maatregelen die de arts met je zal bespreken om zowel je erecties als je algemene gezondheid te verbeteren.
Psychoseksuele therapie
In de vele gevallen gaat erectiele dysfunctie gepaard met stressgevoelens, angst of zelfs depressie. Erectiele dysfunctie kan ook een spanning brengen in je relatie. In deze gevallen kan begeleiding bij een seksuologe een belangrijke meerwaarde betekenen in de behandeling. In het UZA werken we hiervoor samen met Noortje Merckx die als klinisch seksuologe aangesloten is bij de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie.
Medicatie
Sildenafil (Viagra), Tadalafil (Cialis), Vardenafil (Levitra) en Avanafil (Spedra) zijn de producten die beschikbaar om zijn om erecties medicamenteus te ondersteunen. Het innemen van een tablet van één van deze producten zal niet automatisch leiden tot het krijgen van een erectie. Seksuele opwinding in nog steeds eerst nodig. De producten verschillen onderling in dosage, duur van werkzaamheid en neveneffecten. Potentiële neveneffecten die je zou kunnen ervaren na inname zijn onder andere roodheid in het aangezicht en hoofdpijn.
Testosteronetherapie
In geval van verlaagde testosteronewaarden in je bloed, kan de arts testosterontherapie voorschrijven, vaak in combinatie met één van de andere behandelingen.
Injecties in de penis
Bij intracaverneuze injecties, injecteer je door middel van een klein naaldje een product in de penis zelf om een erectie op te wekken. Omdat een heel fijn naaldje wordt gebruikt, wordt de injectie in de penis doorgaans zeer goed verdragen. Meestal wordt in eerste instantie het product alprostadil ingespoten. In bepaalde gevallen, zal een combinatie van verschillende producten nodig blijken. Mogelijke neveneffecten zijn een kleine bloeding of kneuzing ter hoogte van de injectieplaats en, in zeldzame gevallen, een verlengde (>4 uur) erectie. Indien een verlengde erectie zou optreden, is meestal een kleine procedure met een nieuwe inspuiting in de penis nodig om de erectie te doen verdwijnen.
Alprostadil crème
Je brengt een crème aan in de penis zelf via het plasgaatje. De crème zal het krijgen van een erectie bevorderen. Deze therapie kan geprobeerd worden als je geen inspuitingen in de penis wenst, maar is doorgaans minder effectief.
Penispomp en -ring
Een penispomp is een holle buis die over de penis wordt geplaatst en vervolgens de lucht uit de buis zuigt. Hierdoor wordt een vacuüm gecreëerd om bloed naar de penis aan te zuigen. Als een voldoende erectie vervolgens optreedt, plaats je een ring rondom de basis van de penis om het bloed in de penis zelf te houden en zo de erectie aan te houden. Kneuzing van de penis is een mogelijke nevenwerking.
Shockwave therapie op de penis
Een kleine probe wordt op verschillende plaatsen tegen de penis gehouden na aanbrengen van een beetje gel. Via het toestel worden schokgolven van lage intensiteit toegediend aan de zwellichamen van de penis waardoor nieuwe bloedvaatjes gevormd zouden kunnen worden en zodoende de bloeddoorstroming van de penis verbeterd zou kunnen worden.
Als de echografie van de penis toont dat er vooral een probleem is met de instroom van bloed tijdens een erectie, kan deze therapie overwogen worden. Hoewel deze therapie volgens de medische richtlijnen momenteel nog geen standaard therapie is, kan deze wel in worden aangeboden aan patiënten met een probleem van de arteriële bloedvoorziening van de penis.
Als universitair ziekenhuis vinden we het belangrijk om dergelijke potentieel beloftevolle therapieën te kunnen aanbieden in studieverband.
Erectieprothese
Dit is een chirurgische behandelingsoptie waarbij een opblaasbare of buigbare prothese in beide zwellichamen van de penis wordt geplaatst. Doorgaans zijn patiënten zeer tevreden over de erectieprothese als andere meer conservatieve maatregelen niet succesvol zijn gebleken. Zoals bij elke ingreep, is er wel een risico op complicaties zoals infectie of nabloeding.
Doorgaans verblijf je na de ingreep één of twee nachten in het ziekenhuis. Als alles vlot verloopt, kan de erectieprothese gebuikt worden vanaf ongeveer 6 weken na de ingreep.