Oedeemkliniek
In de oedeemkliniek staat een multidisciplinair team van specialisten klaar voor behandeling en opvolging van oedeem.
Praktisch
Maak een afspraak
Oedeemkliniek
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is de oedeemkliniek?
In onze oedeemkliniek staat een multidisciplinair team van specialisten voor je klaar. Hun expertise komt uit verschillende afdelingen binnen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.
In de oedeemkliniek kan je terecht voor:
- Informatie over (lymf-)oedeem en uitgebreid advies over de behandeling ervan.
- Diagnosestelling van chronisch oedeem (oedeem/zwelling die reeds enkele weken tot maanden aanwezig is en/of herhaaldelijk terugkomt).
- De behandeling van (complex) lymfoedeem en lipoedeem.
- Het opmeten van compressiekousen en ander compressiemateriaal.
- Evaluatie en opvolging van uw (lymf-)oedeem.
- Evaluatie en opvolging van de zelfredzaamheid van patiënten met (lymf-)oedeem.
- Deelname aan wetenschappelijke studies binnen het domein van de lymfologie een aanverwante thema’s.
Zowel de (multidisciplinaire) raadpleging als de conservatieve en chirurgische behandeling vinden plaats in het UZA.
Voor de kinesitherapie kan terecht bij fysische geneeskunde. Alle nodige expertise en materialen zijn hier gecentraliseerd en meteen voorhanden.
In de oedeemkliniek doorloop je verschillende stappen
- Elke patiënt die naar de oedeemkliniek komt, gaat allereerst op raadpleging bij een arts. Die bepaalt welke onderzoeken eventueel nog nodig zijn voor een correcte diagnose. Tevens wordt er nagekeken of er contra-indicaties zijn voor één van de pijlers van de conservatieve therapie.
- Dan volgt een multidisciplinair overleg met de betrokken zorgverleners en wordt een behandelplan uitgestippeld.
- Daarna volgt een intakegesprek, waarin je zeer helder krijgt uitgelegd wat je kan verwachten van de behandeling.
- Vervolgens start de therapie, waarbij je noden als patiënt steeds centraal blijven staan.
Multidisciplinair overleg
Voor de meer complexe patiënten of voor patiënten die chirurgische zorgen nodig hebben, is er een multidisciplinair overleg (MDO). Dit is een open overleg voor interne en externe verwijzingen.
Wens je als verwijzer een patiënt te bespreken, dan plaatsen wij deze patiënt voor je op de agenda van het MDO en ben je welkom om de bespreking bij te wonen of je patiënt toe te lichten. Het MDO gaat door op vrijdag van 12:30 tot 13:30.
Informatieavonden
Jaarlijks organiseren we informatieavonden over de behandeling van lymfoedeem, compressiekousen en ander compressiemateriaal, evaluatie van lymfoedeem via beeldvorming, de zelfredzaamheid van patiënten met lymfoedeem, de ervaringen van patiënten met lymfoedeem…
Zorgaanbod
Aandoeningen
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Wetenschappelijk medewerkers
Paramedici
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.