Bronchoscopie bij kinderen

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de kinderlongarts letterlijk in de luchtwegen kijkt met een bronchoscoop. Dat kijkinstrument bestaat uit een dunne slang en een lens of een kleine videocamera om de luchtwegen te onderzoeken. Met behulp van dit kijkinstrument kunnen ook kleine stukjes weefsel worden weggenomen en slijm of spoelvloeistof worden afgezogen voor verder onderzoek in het laboratorium.

Waarom wordt een bronchoscopie uitgevoerd?

Een bronchoscopie kan noodzakelijk zijn om een diagnose te stellen. Bij kinderen kan dit bijvoorbeeld nodig zijn in de evaluatie van steeds terugkerende longontstekingen, het uitsluiten van een aangeboren afwijking van de grote luchtwegtakken of in het uitwerken van blijvende luchtwegklachten zoals hoesten of piepen ondanks behandeling.

Hoe verloopt de voorbereiding op een bronchoscopie?

  • Zorg dat uw kind vanaf middernacht nuchter is.
  • Om hoestneigingen door het gekriebel van de slang tegen te gaan, wordt de keel voor het onderzoek verdoofd. De arts of verpleegkundige besproeit de keel met een bittere vloeistof en druppelt verdovingsvloeistof in de luchtwegen. Die verdoving bemoeilijkt het slikken een beetje, maar is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. Als de arts via een neusgat de bronchoscoop in de luchtwegen brengt, wordt ook het neusgat verdoofd.

Hoe verloopt een bronchoscopie?

Een bronchoscopie bij een kind gebeurt nagenoeg altijd op het operatiekwartier. Uw kind wordt door de anesthesist in een lichte slaap gebracht via een masker of via een infuus. De anesthesist bewaakt steeds het kind en de hartslag en zuurstofsaturatie worden voortdurend gemeten en gevolgd.

Nadat de keel of neus worden verdoofd, plaatst de arts of verpleegkundige een bijtring tussen de tanden. Dan wordt de bronchoscoop via de mond (of de neus) en de keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. Afhankelijk van de reden van het onderzoek en van wat de arts in de luchtwegen ziet, wordt slijm of weefsel afgenomen voor onderzoek. Vaak wordt er een spoeling van de kleinere luchtwegen en longblaasjes uitgevoerd.

Het onderzoek is niet pijnlijk en het duurt ongeveer 5 tot 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De kinderlongarts zal na het einde van het onderzoek u onmiddellijk kunnen vertellen wat er gezien is. Indien er weefsel of vocht is opgestuurd naar het laboratorium, dan kan het van enkele dagen tot weken duren vooraleer deze resultaten bekend zijn. Hierover zal u dan verdere informatie krijgen.

Na de bronchoscopie wordt uw kind nog enkele uren in observatie gehouden. Tot 2 uur na het onderzoek kan uw kind beter niet eten of drinken om te vermijden dat hij/zij zich verslikt.

Na het onderzoek kan uw kind last hebben van volgende klachten:

  • Temperatuurverhoging: ’s avonds kan die oplopen tot 39°C. Neem eventueel paracetamol. De volgende ochtend is de temperatuur weer normaal.
  • Toename van de hoest: dit is een normaal effect van het spoelen en deze klachten verdwijnen na enige tijd.
  • Pijnlijke keel: verdwijnt vanzelf in de loop van de dag.
Laatst aangepast: 16 augustus 2019
Auteur(s): Team pneumologie kinderen