Coronarografie
Een coronarografie is een onderzoek dat de kransslagaders in beeld brengt met een katheter (dun buisje) vanuit de lies of pols.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Cardiologie
Wat is een coronarografie?
Een coronarografie is een onderzoek dat de kransslagaders in beeld brengt met een katheter (dun buisje) vanuit de lies of pols. Het onderzoek gebeurt met contraststoffen en röntgenstraling en is een vorm van angiografie. Hiermee sporen we mogelijke vernauwingen op om nadien te behandelen.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
De verpleegkundige neemt de nodige bloedafnames, neemt een elektrocardiogram (ECG), plaatst een infuus in jouw arm en overloopt samen met jou een vragenlijst.
Vier uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Water drinken en medicatie innemen mag wel. Indien je bloedverdunnende medicatie neemt, bespreek je dat vooraf met jouw arts.
- 2
Het onderzoek zelf
- Je neemt plaats op de onderzoekstafel. Er wordt een elektrocardiogram aangelegd en je wordt afgedekt met steriele doeken.
- De arts verdooft de aanprikplaats. Hierna plaatst hij/zij een dun buisje in de slagader waarlangs de katheters opgeschoven worden tot aan het hart. Hiervan voel je niets omdat de binnenkant van de slagader volledig gevoelloos is.
- Met deze katheters kunnen opnames gemaakt worden van de linkerhartkamer om de pompfunctie na te gaan en worden de kransslagaders vanuit verschillende hoeken in beeld gebracht.
- 3
Na het onderzoek
Na het onderzoek verwijdert de arts de katheter uit de slagader en krijg je een drukverband. Afhankelijk van de aanprikplaats (lies of pols), de toegediende medicatie (bloedverdunners) en jouw medische toestand beslist de arts wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Na het onderzoek krijg je vocht via een infuus om de kleurstof via de nieren te verwijderen.