Elektrofysiologie
Elektrofysiologische onderzoeken, zoals het ERG, VEP en EOG, gaan de werking van het netvlies en de visuele banen na.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Oogheelkunde
Wat is elektrofysiologie?
Soorten
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk make-up, haarlak of haargel op de dag van het onderzoek.
Bij kinderen is het van groot belang dat uw kindje zo rustig mogelijk is en zo weinig mogelijk beweegt. Maak een afspraak op een moment dat uw kindje zich goed voelt. Dus niet vlak voor etenstijd of op een moment dat het anders zou slapen. Geef uw kind eventueel voeding vlak voor het onderzoek. Als uw kind in slaap valt tijdens het ERG of flits-VEP is dat niet erg. Voor een patroon-VEP, patroon-ERG, multifocaal-ERG of EOG is wel voldoende aandacht en kijkgedrag noodzakelijk. Laat uw kind zo comfortabel mogelijk zitten: op uw schoot, in de maxi-cosi of in de buggy. De aanwezigheid van één ouder (of een ander vertrouwenspersoon) is voldoende. Alle andere familieleden worden verzocht in de gang te wachten. Vermijd lotions, olie of shampoo op het gezichtje en het hoofdje gedurende 24 uur voor het onderzoek, want hierdoor kleven de elektrodes minder goed en neemt de betrouwbaarheid van het onderzoek af.
De artsen geven er sterk de voorkeur aan om het onderzoek zonder narcose of sedatie uit te voeren. Als dit niet lukt, zal in overleg met uw behandelend oogarts beslist worden om het onderzoek te herhalen op een later tijdstip of onder narcose.
- 2
Het onderzoek zelf
Voor het ERG en EOG druppelt een medewerker de ogen vooraf in om de pupillen groot te maken. Zolang de pupillen groot zijn, zie je wazig en heb je hinder van fel licht. Dit kan enkele uren duren. Om deze reden kan je na het onderzoek niet zelf met de wagen naar huis rijden.
Daarna brengt de medewerker elektrodes op het gezicht of het hoofd aan. Vooraf wordt op die plaatsen de huid gescrubd. De plaatsen waar scrub werd aangebracht, kunnen rood worden. Dit kan eveneens enkele uren duren.
Voor het ERG worden contactlenzen of zilverdraadjes gebruikt. Contactlenzen leveren de meest betrouwbare resultaten op, maar worden niet altijd goed verdragen. Zilverdraadjes zijn fijne draadjes die op het oog worden gelegd. Zij zijn comfortabeler, maar kunnen minder duidelijke resultaten geven. Voor beide types krijg je vooraf een druppeltje om het hoornvlies tijdelijk te verdoven.
Het ERG start met een aanpassing aan duisternis gedurende 20 minuten, een meting in duisternis, aanpassing aan licht gedurende 10 minuten en een meting bij licht. Tijdens de meting ziet u lichtflitsen, alsof er een foto van je wordt genomen. Je doet niets, probeert niet te bewegen en niet te knipperen. De flitsen duren telkens maar enkele seconden. Het volledige onderzoek duurt ongeveer een uur.
Bij het multifocaal ERG kijk je naar een flikkerend patroon van witte en zwarte zeshoekjes. Het is van groot belang dat je goed naar het fixatiekruis blijft kijken en zo weinig mogelijk beweegt of knippert. Het onderzoek bestaat uit acht blokjes van 45 seconden. Het volledige onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Bij het patroon-ERG en patroon-VEP kijk je gedurende enkele minuten naar een dambordpatroon bestaande uit witte en zwarte blokjes. Het volledige onderzoek duurt ongeveer een halfuur.
Bij het flits-VEP zie je lichtflitsen, alsof er foto’s van u worden genomen. Je doet niets, probeert niet te bewegen en niet te knipperen. De flitsen duren telkens maar enkele seconden. Het volledige onderzoek duurt ongeveer een halfuur.
Bij het EOG zie je een rood lichtje dat van links naar rechts beweegt. Je blijft dit lichtje met je ogen volgen gedurende 15 minuten in duisternis en 15 minuten bij licht. Het volledige onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
- 3
Na het onderzoek
Jow behandelende arts bespreekt de resultaten met je en bepaalt de verdere behandeling. Ben je patiënt bij een externe arts, dan verstuurt de dienst de resultaten naar jouw eigen arts.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.