Holteronderzoek
Tijdens een holteronderzoek wordt gedurende een langere periode de elektrische activiteit van het hart gemeten.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Cardiologie
Wat is een holteronderzoek?
Tijdens een holteronderzoek wordt gedurende een bepaalde periode de elektrische activiteit van het hart gemeten. Er worden elektroden aangebracht op de borstkas, die verbonden zijn met een toestelletje dat de patiënt langere tijd bij zich draagt. Dit toestel registreert de elektrische activiteit van de hartspier.
Hoelang duurt een holteronderzoek?
Meestal duurt een holteronderzoek 24 uur, soms 48 uur, of - in het geval van event recording - minstens 5 dagen tot maximum een week. Belangrijk is het bijhouden van een dagboek. Zowel bij holteronderzoek als bij eventrecording vragen we dag en tijdstip te noteren wanneer je klachten voelt alsook een beschrijving van de klachten op dat moment. Zo kunnen eventuele afwijkingen tijdens de registratie in verband worden gebracht met de klachten die je noteerde. Dit noemen we de symptoom-ritme correlatie.