Huidtest voor allergie
Om vast te stellen welke allergie(ën) je hebt, maken we soms gebruik van huidtests. Hierbij kan op 3 manieren een kleine hoeveelheid van de stoffen waaraan je eventueel allergisch kan zijn aangebracht in of net onder de huid.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Immunologie, allergologie en reumatologie
Soorten
Huidpriktest
Voor klassieke allergieën zoals pollen (stuifmeel), huisstofmijt, dieren (kat, hond ...) wordt gebruik gemaakt van een huidpriktest. Hierbij brengen we druppels met de mogelijke allergenen op de voorarm aan met een zeer fijn naaldje doorprikt. Na 15 minuten gaan we na of er op de prikplaatsjes een kleine zwelling optreedt. Dit geeft aan dat je mogelijk allergisch bent voor dit product.
Intradermale en subcutane huidtests
Voor geneesmiddelen wordt naast de huidpriktest ook vaak gebruik gemaakt van intradermale en subcutane huidtests. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid van de producten waar je mogelijk allergisch aan bent in of net onder de huid ingespoten. Het principe van beoordeling is gelijkaardig als bij de huidtest.
Belangrijk
- Alle huidtest gebeuren onder controle van een arts.
- De interpretatie van een huidtest kan niet los worden gezien van het verhaal dat je brengt.
- Huidtests kunnen NIET uitgevoerd worden wanneer je antihistaminica (pilletjes tegen jeuk en allergie) neemt.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.