Epicutane testen
Om vast te stellen of je een contactallergie of contacteczeem hebt, voert de dermatoloog een epicutane test of patch test uit.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Dermatologie | Controle afspraak
Dermatologie | Dringende afspraak (enkel artsen/apothekers)
Mogelijke ongemakken/risico's
- Irritatiereactie op de geteste stof(fen). Dit gaat voorbij.
- Tijdelijke verergering of nieuwe opflakkering van het huidprobleem.
- Pigmentverkleuring op de testplekken (zelden).
Littekenvorming (zelden).
Bij jeuk mag je antihistaminica innemen, zoals Cetirizine.
Onderzoek
- 1
Voor het onderzoek
- Verwittig de dermatoloog als u behandeld wordt met Medrol, Ledertrexaat, Neoral, of als u recent een injectie kreeg met cortisone.
- De huid waarop de testen gedaan worden moet vrij zijn van uitslag.
- Zorg dat je rug twee weken voor de test niet in de zon komt en ga niet onder de zonnebank.
- Smeer gedurende 8 dagen voor de test geen cortisonecrème op je rug.
- Voorzie voor de aflezingen donker ondergoed en donkere kledij. De gebruikte huidstiften kunnen vlekken veroorzaken.
- 2
Het onderzoek zelf
Een epicutane test wordt altijd uitgevoerd door een dermatoloog en bestaat uit drie opeenvolgende afspraken (op maandag, woensdag en donderdag, of op dinsdag, donderdag en vrijdag). Het onderzoek duurt telkens ongeveer een half uur.
De dermatoloog brengt bij de eerste afspraak de te testen stoffen aan op uw rug met een hypo-allergene pleister. Meen je allergisch te zijn aan specifieke stoffen waarmee je thuis of op het werk in aanraking komt, zoals geneesmiddelen, zeep, shampoo, dagcrème of make-up: breng deze dan mee. Liefst in hun oorspronkelijke verpakking waarop de ingrediënten duidelijk vermeld staan.
Tijdens de tweede afspraak verwijdert de dermatoloog de pleisters van uw rug voor een eerste aflezing. Met een markeerstift wordt aangeduid waar alles gekleefd werd. Deze stift kan vlekken maken op jouw kledij. Trek dus best een donker en/of ouder kledingstuk aan en let ook op bij lichtgekleurd meubilair.
Op de derde afspraak bespreekt de arts het resultaat van de testen. Je bent allergisch aan een bepaalde stof als het aangebrachte materiaal een ontstekingsreactie veroorzaakt. We zien dan roodheid, zwelling, blaasjes of bultjes in het gemarkeerde ‘vakje’. Een positieve reactie bij de eerste aflezing die weer verdwijnt na de tweede aflezing, beschouwen we als een irritatie en is dus geen allergie. Daarom onderzoekt de huidarts je een tweede keer. Een echte contactallergische reactie is na de tweede aflezing nog steeds duidelijk zichtbaar.
Soms is een vierde afspraak nodig om ‘late reacties’ te detecteren.
De week van het onderzoek
- Verschuif de pleisters niet.
- Neem geen douche of bad.
- Vermijd activiteiten die leiden tot overmatig zweten, zoals sporten.
- 3
Na het onderzoek
Een allergische reactie op de testen verdwijnt normaal binnen de één tot twee weken. Contacteer de dienst als de reactie langer aanhoudt. Doe dat ook als er op de dagen na de tweede aflezing alsnog een nieuwe reactie ontstaat.
- 4
Opvolging
Na de afspraken verwijzen we je terug naar de verwijzende UZA-dermatoloog of naar je eigen dermatoloog.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Veelgestelde vragen
Kunnen deze testen ook gebeuren als ik zwanger ben of borstvoeding geef?
Bij voorkeur worden deze testen gepland na de zwangerschap en na de borstvoeding.
Mag ik mijn allergiepilletjes (antihistaminica) blijven innemen?
Voor dit type allergietesten mag je deze medicatie blijven innemen.
Moet ik iets meebrengen naar de afspraak voor mijn epicutane test?
Denk je dat je allergisch bent aan specifieke stoffen waarmee je thuis of op het werk in aanraking komt? Breng deze dan mee, liefst in hun oorspronkelijke verpakking waarop de ingrediënten duidelijk vermeld staan. Voorbeelden zijn geneesmiddelen, zepen, shampoo, dagcrème, zonnemelken, nagellak en make-up.